Ana SayfaMagazinYeşilçam Efsanesi Murat Soydan Hayatını Kaybetti

Yeşilçam Efsanesi Murat Soydan Hayatını Kaybetti

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Murat Soydan, 84 yaşında hayatını kaybetti. Soydan, kariyeri boyunca 221 filmde rol aldı.

Türk sinema dünyası, usta oyuncu Murat Soydan’ın vefatıyla derin bir üzüntü yaşadı. 84 yaşındaki Murat Soydan’ın ölüm haberini kızı Mehveş Soydan sosyal medya hesabından duyurdu. Mehveş Soydan, “Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun.” ifadesini kullandı.

Murat Soydan Kimdir?

Murat Soydan, gerçek adıyla Rüçhan Tercan, 2 Ekim 1940’ta Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Lüleburgaz’da, liseyi ise Edirne’de tamamladı. Üniversite eğitimi için İstanbul’a gelen Soydan, İktisadi İlimler Akademisi’nde öğrenim görürken İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi bölümünü de bitirdi. Üniversite eğitimi sırasında Tekel’de memur olarak çalıştı.

Sinemaya Adım Atışı

Askerlik görevini yedek subay olarak tamamladıktan sonra 1966 yılında Perde mecmuasının düzenlediği yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazanarak sinemaya adım attı. Sinema kariyerine Nejat Saydam’ın yönettiği “Kolsuz Kahraman” adlı filmle başlayan Soydan, Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı gibi isimlerle aynı filmde rol aldı. 1970’li yıllarda Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit gibi dönemin ünlü oyuncularıyla başrolleri paylaştı.

221 Filmde Rol Aldı

Murat Soydan, kariyeri boyunca 221 filmde rol aldı ve bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı yaptı. 1972 yılında 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Zulüm” filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

Özel Hayatı

Murat Soydan’ın ilk evliliğinden bir çocuğu bulunmaktadır. İkinci evliliğini Uğur Gül Hanım ile yapan Soydan, Ali ve Mehveş adlarında iki çocuk sahibidir.

Murat Soydan’ın vefatı, Yeşilçam dünyasında büyük bir boşluk yarattı. Usta oyuncunun anıları ve filmleri, Türk sinemasının değerli mirası olarak hafızalarda yaşayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img