Ana SayfaGündemİsmail Hakkı Durusu Vapuru İstanbullularla Buluştu

İsmail Hakkı Durusu Vapuru İstanbullularla Buluştu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yıl dönümünde tarihi İsmail Hakkı Durusu Vapuru’nu İstanbullularla yeniden buluşturdu.

ismail hakkı durusu

Atatürk’ün 16 Mayıs 1919’da Beşiktaş’tan Samsun’a gitmek üzere bindiği Bandırma Vapuru’nun efsane kaptanı İsmail Hakkı Durusu’nun adını taşıyan vapur, yeniden restore edilerek hizmete sunuldu.

Etkinliklere İsmail Hakkı Durusu Vapuru’yla Katılım

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek Kaya İmamoğlu ile birlikte Kabataş İskelesi’nden, restore edilen İsmail Hakkı Durusu Vapuru’yla Maltepe Etkinlik Alanı’ndaki kutlamalara yaklaşık 400 gençle birlikte katıldı. Yolculuk boyunca gençlerle sohbet eden İmamoğlu çifti, gençlerle anı fotoğrafları çektirerek keyifli anlar yaşadı. Kutlamalara İstanbul Vakfı bursiyerleri, İBB Spor Kulübü sporcuları ve İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü kursiyerleri de katıldı.

“19 Mayıs, Milletçe Esarete Karşı Başkaldırma Günüdür”

Maltepe’de vatandaşlarla buluşan Ekrem İmamoğlu, sahneye eşi Dilek İmamoğlu ve Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen ile birlikte çıktı. İmamoğlu, yaptığı konuşmada, 19 Mayıs’ın esarete karşı başkaldırma ve özgürlüğe olan tutkunun en güçlü simgesi olduğunu belirtti. Atatürk’ün gençlere olan güvenini vurgulayan İmamoğlu, gençlerin ülkenin geleceği için umut olduğunu ifade etti.

İsmail Hakkı Durusu Vapuru’nun Tarihçesi ve Restorasyon Süreci

1985 yılında Haliç Tersanesi’nde “Karşıyaka” ismiyle inşa edilen vapur, 1999’da ismi “İsmail Hakkı Durusu” olarak değiştirildi ve uzun yıllar İstanbul’da hizmet verdi. 2016 yılında hizmetten çekilen vapur, Zonguldak İl Özel İdaresi’ne devredilmek üzere bekletildi. 24 Temmuz 2023’te başlayan restorasyon çalışmalarıyla vapur, siluetini bozmayacak şekilde tamamen yenilendi. İsmail Hakkı Durusu Vapuru, engelli erişimine uygun olanaklar ve çocuk oyun alanı eklenerek daha geniş kapsamlı bir hizmet sunacak şekilde hazırlandı.

İsmail Hakkı Durusu’nun Öyküsü

1871 yılında Kayseri’de doğan İsmail Hakkı Durusu, 1891 yılında Leyli Ticari Bahriye Mektebi’ni bitirdi. Bandırma Vapuru’nun kaptanı olarak 15 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’yı Samsun’a taşıyan İsmail Hakkı Kaptan, soyadı kanunu ile “Durusu” soyadını aldı ve 1940 yılında İstanbul’da vefat etti.

İstanbullulara Nostaljik Bir Yolculuk Keyfi

1300 yolcu kapasiteli İsmail Hakkı Durusu Vapuru, Kadıköy-Beşiktaş, Kabataş-Adalar, Kadıköy-Karaköy-Eminönü hatlarında hizmet verecek. Ayrıca, Boğaz turlarında da nostaljik bir yolculuk keyfi sunacak olan vapur, Şehir Hatları’nın “Vapur Kafe” markasını da bünyesinde barındıracak. Şehir Hatları, İsmail Hakkı Durusu’dan önce Paşabahçe ve Kızıltoprak vapurlarını da restore ederek İstanbullulara kazandırmıştı.

ismail hakkı durusu ismail hakkı durusu ismail hakkı durusu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img