Ana SayfaEkonomiFed Başkanı Powell'ın Açıklamaları Küresel Piyasaları Etkiliyor

Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları Küresel Piyasaları Etkiliyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın politikalarına yönelik ipuçlarını bekliyor.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizlikler fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor. Bugün gözler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalara çevrildi. ABD ekonomisinde bugünden itibaren açıklanacak enflasyon verilerinden alınacak sinyallerin piyasalarda oynaklığı artırması beklenirken, New York Fed’in nisan ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçları endişeleri artırdı. Anket sonuçlarına göre, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Fed yetkilileri de sözle yönlendirmelerini sürdürüyor.

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, enflasyonu düşürmede açıkça bir ilerleme görene kadar faiz oranlarının mevcut “kısıtlayıcı” seviyelerinde tutulması gerektiğini ifade etti. Analistler, bu durumun piyasalarda risk iştahını olumsuz etkilediğini belirtiyor ve bugünkü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının yatırımcı kararlarını etkileyebileceğini öngörüyor.

Yarın da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, bu verilerin ardından Fed’in gelecek dönem yol haritasına ilişkin soru işaretlerinin azalabileceğini bildiriyor. Diğer yandan, ABD’li teknoloji devi Apple’ın, ChatGPT’yi iPhone’a entegre etmek için OpenAI ile anlaşmaya vardığına dair haberler, şirketin hisselerinin yükselmesine neden oldu. Ayrıca, 2021’de hisselerinde hızlı yükselişle gündeme gelen ABD’li video oyun satıcısı GameStop’ın hisseleri yüzde 74 değer kazandı.

“Roaring Kitty” adlı Reddit kullanıcısı ve bireysel yatırımcı Keith Gill’in sosyal medyada paylaşımlarının ardından GameStop hisselerinde yaşanan yükseliş dikkat çekti. Bu gelişmelerin yanı sıra, küresel piyasalarda ABD tahvil faizleri, altın fiyatları ve Brent petrolün varil fiyatları da takip ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img