Ana SayfaYaşamCilt bakımının ruh sağlığınıza iyi gelmesinin 5 nedeni

Cilt bakımının ruh sağlığınıza iyi gelmesinin 5 nedeni

Cilt bakımının ruh sağlığınıza iyi gelmesinin 5 nedeni… Günlük bir temizleyici, gece maskesi veya biraz renkli nemlendirici bile cildinizin görünümünü koruyabilir ve duygusal sağlığınız üzerinde büyük etkiler yaratabilir.

Cilt bakımı rutini, tek kullanımlık bir sağlıklı yaşam alışkanlığı gibi görünebilir, ancak bu hiç de öyle değil. Böyle bir rejime bağlı kalmak ve onu takip etmek, vücudunuzun en büyük organının (yani cildiniz, Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne göre ) sağlığına fayda sağlayabilir ve psikolojik sağlığınıza fayda sağlayacak yapıyı ve şımartmayı sağlama bonusunu sağlayabilir.

Pennsylvania King of Prussia’daki Schweiger Dermatoloji Grubu’nda yönetim kurulu onaylı dermatolog Dr. Erum İlyas, “Cildimin bakımı, kişisel bakım rutinimin ilk adımlarından biridir” diyor .

Evet, o bir dermatolog, yani doğal olarak cilt odaklı, ama dermal ilginin de iyi bir nedeni var. “Gerçek şu ki cildimiz pek çok açıdan iç sağlığımız için bir ‘motor kontrol ışığı’dır. Cildimiz iyi göründüğünde ve iyi hissettiğinde, kendimizi daha iyi hissetme eğilimindeyiz” diyor.

İşte bunun beş güçlü nedeni.

1. Cilt Bakım Rutini Gününüzde Ruh Sağlığınıza Fayda Sağlayan Denge Sağlar

Düzenli olarak takip ettiğiniz sağlıklı rutinlerle yapılandırılmış bir gün, beden ve zihin için önemlidir. Santa Barbara, Kaliforniya’da cilt hastalıklarının tedavisinde uzmanlaşmış lisanslı bir terapist olan Matt Traube , “Bu rutinler arasında sağlıklı beslenme alışkanlıkları, egzersiz, günlük tutma ve cilt bakımı yer alıyor” diyor . Lancet Psychiatry’nin Haziran 2018 sayısında yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, günün aktif kısımlarında daha az tutarlı rutine sahip olan kişilerin majör depresif ve bipolar bozukluklardan , duygudurum problemlerinden, yalnızlıktan ve mutsuzluktan muzdarip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu.

Traube, bu alışkanlıkların kendinizi iyi hissettirdiğini ve hayatınızda rahatlatıcı bir güç olarak hareket ettiğini, gününüze bir dayanak noktası sağladığını ve hayatınızda istikrar yarattığını söylüyor. Küçük ölçekte bir şeyi başarmış gibi bile hissedebilirsiniz. “Hafta boyunca bazı rutinleri sürdürmenin önemli olduğunu düşünüyorum, aksi takdirde bir gün diğerine karışmaya başlar.”

2. Endişe Sarmalını Durdurmak İçin Kendiniz İçin Güzel Bir Şey Yapmaya Odaklanın

Günün belirli zamanlarının rahatsız edici düşüncelere müsait olduğunu fark edebilirsiniz, ancak kişisel bakımla olumsuz kalıpları kırabilirsiniz. ” Anksiyete ve depresyon yaşayan hastalar genellikle durumlarının yatmadan 30 dakika ila bir saat önce kötüleştiğini bildiriyorlar. Bu, boş zamanlarının daha fazla olduğu zamandır ve bu da birçok insan için endişeyi artırıyor” diyor Traube. Ancak yüzünüzü yıkamak, toniklemek ve nemlendirmek gibi bir aktiviteyle meşgul olduğunuzda, yaptığınız işe odaklanırken kafanızdan çıkarsınız. (Bu, yeni bir proje, akşam yemeği pişirmek veya köpeğinizi mahallede gezdirmek gibi sizi meşgul eden her türlü aktivite için geçerlidir.)

Cildinize bakım yapmak aynı zamanda farkındalık için de bir fırsat sağlar. Farkındalık, şu anda deneyimlediğiniz hislere (örneğin ılık suyun rahatlatıcı hissi) yargılamadan odaklanmanızdır. Bu uygulamanın , endişe ve derin düşünmeyi durdurarak depresyon ve kaygıyı tamponladığı 2019 Psikolojide Sınırlar çalışmasında gösterilmiştir . Traube, “Bu aktiviteye birkaç dakika katılarak beyninizin daha az sağlıklı, sarmal düşünme kalıplarından kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz” diyor.

3. Düzenli Cilt Şımartmak Beyninizde Ruh Halinizi İyileştiren Bir dizi Kimyasalı Tetikler

Kendinizi iyi hissettiren ve kullanmaktan keyif aldığınız ürünleri içeren bir rutin oluşturun. Örneğin, temizlemek için sıcak bir bezle hafif bir masajın, ardından yüzünüze ipeksi bir nemlendirici sürmek veya bir maske uygulamak için fazladan zaman ayırmanın etkisini hafife almayın.

Pek çok kişi, COVID-19 salgını sırasında maske ve peeling gibi evde yüz bakımlarını denemeye başladı ve evde diğer kişisel bakım yöntemlerine yöneldi. New York’ta dermatolog olan Joyce Davis, MD , daha konsantre bir cilt bakımı istiyorsanız maske veya reçetesiz peeling kullanmanızı öneriyor. Genel olarak maskeler daha yumuşaktır ve cildi geçici olarak dolgunlaştırarak size genç, tazelenmiş bir görünüm kazandırırken, “evde uygulanan peelingler cildinizi tazeleyebilir ve pigmentasyonu eşitleyip sivilceleri azaltmaya yardımcı olabilir” diyor.

Evde yüz bakımı veya tedavi deneyimi kesinlikle rahatlatıcıdır, ancak bunu planlamakla da bir şeyler elde edebilirsiniz. Traube , “Mutlu olayların beklentisi, beyinde iyi hissettiren nörotransmiterlerin salınmasını sağlar” diyor. Araştırmalar, olumlu bir olay beklentisinin, beynin iyilik duygusuyla ilişkili bölgesi olan prefrontal korteksin belirli bir alanını harekete geçirerek basit, doğal bir mutluluk yarattığını gösterdi.

Banyoların doğası gereği bu kadar sakinleştirici olmasının bir nedeni de budur. Birincisi, aşağıya indiğinizde kendinizi rahatlamış hissetmeyi beklersiniz ve ikincisi, ılık su doğal olarak kasları rahatlatır. Traube, “Fiziksel rahatlama, beyninize sakin ve yumuşak olma zamanının geldiği mesajını göndererek savaş ya da kaç stres tepkisini azaltır” diyor.

Banyonuzu aynı zamanda cilt sağlığınızı da iyileştiren bir kişisel bakım eylemi haline getirmek için suya yulaf ezmesi ekleyin ve 10 dakika suda bekletin, diye öneriyor Dr. Davis. Egzamayı , sedef hastalığını ve genel olarak kuru veya tahriş olmuş cildi hafifleten kolloidal yulaf ezmesi paketlerini arayın .

4. Cilt Bakımı Sevdiklerinizle Bağ Kurma Şansı Sağlar ve Bu Ruh Sağlığına Bir Nimettir

Ağustos 2018’de Psikolojik Bilim dergisinde yayınlanan araştırma, hobiler ve keyifli aktiviteler peşinde sevdiklerinizle geçirilen yoğun zaman ile daha yüksek mutluluk düzeyleri arasında bir bağlantı buldu. Neden cildinizi evde bir “spa gecesi” ile şımartmıyorsunuz? Birlikte anlamlı vakit geçirmek, kişisel tatmin duygunuzu güçlendirebilir ve aile bağlarınızı güçlendirebilir.

Dr. İlyas bunun kendi hayatında da gerçekleştiğini gördü. “Son zamanlarda benim için bu sürecin önemli adımlarından biri bu rutini ergenlik çağındaki çocuklarımla paylaşmak” diyor. “Kişisel bakım zamanımı çocuklarımla geçirmek, kişisel bakımın nihai hedefine, yani fiziksel ve zihinsel sağlık dengesine ulaşmada çok daha etkili oluyor” diyor.

Bunu herkes için eğlenceli bir deneyim haline getirebilirsiniz. Bir kasa yeni ürün satın almanıza gerek yok. Bunun yerine, evinizde zaten sahip olduğunuz ve sevdiğiniz şeylere odaklanın. Veya kilerinizde Hindistan cevizi yağı , avokado püresi veya süt kompresi gibi kendin yap maskesi için cilt dostu bazı malzemeleri arayabilirsiniz ve ailenizle ucuz, saçma sapan vakit geçirebilirsiniz.

5. Cilt Bakımı Güçlü Bir Mesaj Gönderen Bir İyilik Eylemidir

Şu anda dünya stresli bir yer. Bu nedenle, gece geç saatlere kadar televizyon izlemek ve sonra yüzünüze su bile çarpmadan yatağa girmek cazip gelebilir; çok yorgunsunuz. Peki ya bunun yerine bu küçük şekilde kendinize bakmaya odaklansanız? Traube, cildinizi bakıma fazladan beş dakika ayırarak bir mesaj gönderiyorsunuz: “Ben buna değerim” diyor. Bu, sabahları bir kat maskara sürdüğünüzde, yanaklarınıza renk uygulayarak onları patlattığınızda veya cildinizin parlamasını sağlayan renkli nemlendiriciyi pürüzsüzleştirdiğinizde elde edebileceğiniz avantaja benzer.

En etkili adımlardan biri, gerçekten sevdiğiniz bir nemlendiriciyi bulmaktır. (Dikkate alınması gereken bazı noktalar: Cildinize sürmek iyi hissettiriyor mu? Hoş kokuyor mu? Sonrasında cildiniz iyi hissediyor mu?) “Nemlendirme, cildin genel görünümünü ve görünüşünü iyileştirmenin yanı sıra, aynı zamanda cildin işlevini geri kazandırıp korumayı da sağlar. çevreye karşı bir engel olarak. Aynı zamanda ciltteki dolaşımın iyileştirilmesine de yardımcı olur ve bu da genel refah duygunuzun iyileşmesine yardımcı olabilir” diyor İlyas.

Cilt Bakımı Dahil Kişisel Bakım Neden Artık Bu Kadar Önemli?

Kişisel bakımı uygulamanın birçok yolu vardır, ancak çabalarınızı cilt sağlığını iyileştirmeye odaklamak, zihinsel ve duygusal sağlığınız için de karşılığını verir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img