Ana SayfaYaşam5 dakikada stresi atmanın 5 yolu

5 dakikada stresi atmanın 5 yolu

5 dakikada stresi atmanın 5 yolu… İşte hızlı bir şekilde stresten kurtulmanın ve bu süreçte moralinizi yüksek tutmanın en iyi teknikleri.

Sakinleştirici bir uyku rutini, onarıcı bir yoga uygulaması ve ailenizle ve arkadaşlarınızla bol miktarda zaman geçirmek, stres seviyelerini kontrol altında tutmada büyük rol oynar. Ancak bir uçuşu kaçırdığınızı, bir iş arkadaşınızdan alıngan bir e-posta aldığınızda veya bulaşık makinenizin beklenmedik bir şekilde bozulduğunu öğrendiğinizde ortaya çıkan stresten mutlaka kurtulamazsınız.

Bu duyguyu bilirsiniz: Kalbiniz hızla çarpmaya başlar, avuçlarınız terler ve o bunalmışlık hissi hakim olur.

Mümkün olduğu kadar çabuk normal hissetmeye geri dönmek için hangi stres giderici aktiviteleri yapabilirsiniz?

Lisanslı bir evlilik ve aile terapisti ve sanal bir sağlık platformu olan PlushCare’de San Francisco merkezli terapi lideri olan Melissa Dowd, “Stres yönetimi, stresi sağlıklı bir şekilde ele almanıza yardımcı olmak açısından kritik öneme sahip olabilir” diyor. “Duyguyu kabul etmek ve başa çıkma stratejilerini kullanmak önemlidir.”

Aksi takdirde stres kronikleşebilir, bu da sağlığınıza zarar verebilir ve vücudunuza hem fiziksel hem de zihinsel olarak zarar verebilir, diyen Dowd, bunun düşük enerji ve baş ağrısı gibi semptomlara yol açabileceğini veya sonunda bu gibi daha ciddi rahatsızlıklara katkıda bulunabileceğini de sözlerine ekledi. otoimmün hastalıklar, diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya obezite gibi.

İşte size o anda yardımcı olabilecek ve beş dakika (veya daha az) sürecek olan, sakinleşebilmeniz, yeniden odaklanabilmeniz ve gününüze devam edebilmeniz için beş hızlı stres atma tekniği.

1. Birkaç Derin Nefes Alın

Harvard Tıp Fakültesi’nde tıp alanında yardımcı doçent ve Massachusetts’teki Benson-Henry Zihin ve Beden Tıbbı Enstitüsü’nde asistan hekim ve klinik araştırmacı olan MD, PhD Michelle Dossett , “Nefes ve vücut arasında çok yakın bir bağlantı var” diyor. Boston’daki Genel Hastane. Amerikan Kalp Derneği’ne (AHA) göre , stresli olduğunuzda nefes alışınız hızlanabilir, bu da kan basıncını yükseltir ve kalp atış hızını artırır. “Fakat nefesiniz sakin ve ölçülü olduğunda vücudunuz da sakinleşir” diyor. “Hastaların, zihinsel durumlarını değiştirmek için diyafram nefesini kullanarak panik ataklarından kurtulduklarını gördüm .”

Cleveland Clinic’in bu hızlı diyafram nefesi tekniğini deneyin:

Dizleriniz bükülü, omuzlarınız, başınız ve boynunuz rahat olacak şekilde bir sandalyeye rahatça oturun. Bir elinizi karnınıza, bir elinizi göğsünüze koyun.
Midenizin elinize doğru hareket etmesi için burnunuzdan yavaşça nefes alın. Göğsünüzdeki el mümkün olduğunca hareketsiz kalır.
Nefes verin, karın kaslarınızı sıkın ve havayı büzdüğünüz dudaklardan dışarı doğru iterken onların içeri doğru düşmesine izin verin. Göğsünüzün üst kısmındaki el mümkün olduğu kadar hareketsiz kalır.
“Büzük dudak nefesi, özellikle stres nedeniyle nefes darlığı hissediyorsanız, nefesinizi yavaşlatmanıza ve ciğerlerinize daha fazla hava gitmesine yardımcı olabilir” diyor uzmanlar.

2. Dışarıya Adım Atın

Connecticut’taki Greenwich Yahudi Aile Hizmetleri’nde klinik psikolog olan PsyD Holly Schiff, bir başka anlık stres atıcının da harika dış mekanları kucaklamak olduğunu söylüyor.

Araştırmalar bunu destekliyor. Bir çalışma, yalnızca ağaç resimlerine bakan kişilerin daha az stresli hissettiklerini bildirdi . Bu birkaç şekilde işe yarar. Başka bir makaleye göre doğal ortamlar, zevk duygularını uyandırırken otomatik olarak kişinin dikkatini çekebilmektedir . Minnesota Üniversitesi, insanların doğanın büyüsüne kapılma eğiliminde olduğunu ve harika dış mekanlara dalmanın, sizi rahatsız eden her şeyden zihninizi uzaklaştırabileceğini belirtiyor .

3. Bir Liste Yapın

Yapacak çok şeyin olması (özellikle de zaman baskısı varsa) bazen insanları stres ve kaygı sarmalına sürükleyebilir. HelpGuide.org, bu gibi durumlarda, tabağınızdaki her şeyi yazmanın ve ardından en yüksek öncelikli öğeleri ilk önce yapmayı planlamanın yardımcı olabileceğini öne sürüyor .

Dr. Dossett, “Yapılacak işlerinizi kafanızdan çıkarıp bir kağıda dökmek insanlara çok yardımcı olabilir” diyor. Bir şeyin gözden kaçacağı endişesi yerine, önünüzde olana öncelik vermenize ve odaklanmanıza yardımcı olabilir.

4. Bir Meditasyon Uygulamasını Başlatın

Mayo Clinic’e göre meditasyon sakinlik, huzur ve denge hissi yaratabilir; bu da özellikle sakinlikten başka bir şey hissettiğiniz anlarda faydalıdır . Meditasyonun en güzel yanı, nerede olursanız olun onu arayabilmenizdir. Yeni başlıyorsanız, rehberli bir meditasyon, dikkatinizi kafanızdaki stresli düşünce karmaşasından uzaklaştırmanıza yardımcı olabilir.

Bir uygulama indirmeyi düşünün. Green, Calm, Headspace ve YouTube Kanalı Great Meditation’ı öneriyor. “Bunların hepsi pratiğinize yardımcı olacak harika egzersizler, özellikle de bu konuda yeniyseniz” diyor. Rastgele seçilmiş, kontrollü bir denemede üniversite öğrencilerinin Calm uygulamasını kullanması sağlandı. Öğrenciler, sekiz hafta boyunca haftada ortalama 38 dakika (günde beş dakikadan biraz fazla) kullandıktan sonra stres düzeylerinin azaldığını bildirdiler.

5. Oyun oynayın

Amerikan Stres Enstitüsü’nün önerdiğine göre bir başka stres atma tekniği de içinizdeki çocuğu kucaklamak ve stres topuyla ya da stres topuyla oynamaktır. Bu basit oyuncaklar ortaokul seti için daha uygun görünebilir, ancak bir stres topunu alıp onu birkaç kez sertçe sıkmak stresli düşünce zincirini kırabilir ve aynı şey stres çarkı için de geçerlidir.

Uzmanlara, “Dikkatinizi dağıtan ve odak noktanızı değiştiren herhangi bir şey stresten kurtulmanızı sağlayabilir” diyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img