Küresel piyasalarda yeni hafta optimist bir havayla başladı. ABD’nin, ithal edilen birtakım teknoloji eserlerinin artık karşılıklılık asıllı tarifelere değil, mevcut öbür tarifelere nazaran değerlendirileceğini duyurması ve Çin ile tarifelere ait müzakerelerde muahede mümkünlüğünün artması piyasalar üzerinde olumlu tesir yarattı.
ABD, kimi teknoloji eserlerine uygulanan yüzde 145’lik tarifeleri tartışmaya açarken, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu, bilgisayar, telefon, çip, güneş paneli üzere eserlerin 5 Nisan’dan itibaren mevcut tarifelere nazaran değerlendirileceğini açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump ise bu değişikliğin bir muafiyet olmadığını vurguladı. Eserlerin fentanil krizi nedeniyle uygulanan yüzde 20 tarifelere tabi olduğunu belirten Trump, ulusal güvenlik tarifeleri kapsamında elektronik tedarik zincirini gözden geçireceklerini söyledi.
ABD’de “tarife karmaşası” sürüyor
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD’nin Çin ile bir tarife mutabakatı yapabileceği istikametinde Trump’ın optimist olduğunu açıkladı. Bu açıklama yatırımcılarda risk iştahını artırırken, ABD borsaları cuma gününü güçlü yükselişlerle kapattı. Nasdaq yüzde 2,06, S&P 500 yüzde 1,81, Dow Jones yüzde 1,56 yükseldi. Vadeli süreçler de yeni haftaya müspet başladı.
Tahvil piyasasında ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,47’de dengelenirken, dolar endeksi 99,6 ile Temmuz 2023’ten bu yana en düşük düzeyine geriledi. Altının onsu cuma günü rekor tazeledikten sonra bugün yüzde 0,2 düşüşle 3 bin 231 dolardan süreç görüyor. Brent petrol ise yüzde 0,2 gerileyerek 64,1 dolara indi.
Avrupa borsalarında gözler tarife müzakerelerinde
Avrupa’da da ABD ile tarifelere ait müzakereler yakından izleniyor. AB Komitesi Üyesi Maros Sefcovic’in Washington’a yapacağı ziyarette, ABD Ticaret Bakanı ve Ticaret Temsilcisi ile görüşmesi bekleniyor.
AB yetkilileri, yapan tahlillerle mutabakat arayışında olduklarını belirtirken, 90 günlük müddetin dolmadan bir uzlaşı sağlanması umut ediliyor. Cuma günü İngiltere dışında Avrupa borsalarında negatif bir kapanış yaşansa da bugün vadeli süreçler üst istikametli seyrediyor.
Asya borsaları, Trump’ın geri adım atması ile yükselişte
Asya tarafında ise ABD’nin tarife açıklamaları sonrası teknoloji payları öncülüğünde yükseliş görüldü. Japonya’da Nikkei 225 yüzde 2, Güney Kore’de Kospi yüzde 1, Hong Kong’da Hang Seng yüzde 2,2, Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,8 arttı.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, küresel belirsizliklerin arttığını belirtirken, para siyasetinin ekonomik gelişmelere nazaran esnek halde yönlendirileceğini vurguladı.
Yurtiçi piyasalarda son durum
Yurt içinde ise Borsa İstanbul, haftanın son süreç gününü yüzde 0,45 artışla 9.380 puandan kapatırken, yeni haftaya da müspet başlangıç yaptı. Dolar/TL kuru cuma gününü yüzde 0,4 yükselişle 38,05’te tamamlarken, haftanın birinci süreç gününde 38,01 düzeyinden süreç görüyor.
Bugün gözler Türkiye’nin şubat ayı cari süreçler istikrarı datalarında. Ekonomistler şubat ayında cari açığın 4 milyar 325 milyon dolar olacağını iddia ederken, 2025 yılı toplam cari açığının yaklaşık 21,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Analistler, global piyasaların seyrinin ABD-Çin ticaret müzakereleri, Fed açıklamaları ve Avrupa’daki temaslara bağlı gelişmelere odaklı devam edeceğini belirtiyor.
SAMSUN HABER
24 gün önceSAMSUN HABER
24 gün önceGÜNDEM
27 gün önceSPOR
27 gün önceDÜNYA
27 gün önceEKONOMİ
27 gün önceEKONOMİ
27 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.