Ana SayfaGündemSamsun'da Çerkezler 160. Yılında Atalarını Andı

Samsun’da Çerkezler 160. Yılında Atalarını Andı

Samsun’da, 21 Mayıs 1864 Çerkez Sürgünü ve Soykırımı’nın 160. yılı anma etkinlikleriyle hatırlandı.

Samsun’da, Çerkez Sürgünü ve Soykırımı’nın 160. yılı anma etkinlikleriyle hatırlandı. Tütün İskelesi’nde toplanan Çerkezler, ağıtlar eşliğinde denize kırmızı karanfil bırakarak sürgünde hayatını kaybedenleri andı. Ayrıca, sürgünde ölen Çerkezlerin adlarına hazırlanan temsili mezar taşları da sergilendi.

Samsun Çerkez Derneği Başkanı İlhan Ayrancı’nın Konuşması

Anma töreninde konuşan Samsun Çerkez Derneği Başkanı İlhan Ayrancı, Çerkezlerin tarih boyunca vatanlarını savunduklarını ve hiçbir zaman başka halkların vatanlarını işgal etme peşinde olmadıklarını belirtti. Ayrancı, “1763-1864 yılları arasında 101 yıl süren savunma mücadelesinin ardından 21 Mayıs 1864’te son savaşı kaybettik. Savaş sırasında ve sonrasında, sivillere yönelik toplu öldürmeler ve yaşam alanlarının yok edilmesi uluslararası hukuk çerçevesinde tipik soykırım suçlarıdır. Savaşın ardından Çerkezlerin neredeyse tamamı Osmanlı topraklarına sürgün edilmiştir” dedi.

Tarihten Günümüze Dersler

Ayrancı, Çerkezlerin 160 yıldır dağıtılmış olmalarına rağmen yaşadıkları ülkelere önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Dünya genelinde artan insani krizlere, savaşlara ve soykırımlara dikkat çeken Ayrancı, demokratik ve barışçıl değerlerle bu sorunların üstesinden gelinmesi gerektiğini belirtti. “Sürdürülebilir bir barış, karşılıklı saygıya dayalı, farklılıkları zenginlik olarak gören demokratik bir anlayışla mümkündür. Bu doğrultuda yetkililer başta olmak üzere hepimize önemli görevler düşüyor” dedi.

Katılımcılar ve Destek

Programa, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel ve çok sayıda Çerkez vatandaşı katıldı. Etkinlikte konuşan yetkililer, Çerkezlerin tarihlerine ve kültürlerine sahip çıkmalarının önemine vurgu yaparak, bu tür anma etkinliklerinin devam edeceğini belirttiler.

Çerkez Çerkez Çerkez

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img