Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü ve ABD Oregon Üniversitesi Kenevir İnovasyon Merkezi iş birliğinde düzenlenen “Kenevirde Güncel Yaklaşımlar Çalıştayı”, Türkiye’de kenevirin çok yönlü kullanımına dair önemli bilgilerin paylaşıldığı bir bilimsel etkinlik olarak dikkat çekti.
OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevirin yeniden popülerlik kazandığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Kenevir, tarih boyunca kullanılmış ancak psikoaktif içerikler nedeniyle geri planda kalmıştı. Artık düşük THC içeren endüstriyel kenevirler sayesinde, inşaattan gıdaya, ilaçtan biyoplastiklere kadar 25 bin farklı üründe kullanılabiliyor. Üniversitemiz bu alandaki çalışmaları 1992’de başlattı ve 2019’da enstitümüzü kurarak bilimsel faaliyetleri hızlandırdı.”
OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, kenevirin hem ekonomik hem de çevresel avantajlarını şu sözlerle dile getirdi:
“Yalnızca tıbbi kenevir üzerine son 5 yılda 7 bin 500 bilimsel yayın yapıldı. 2022’de 7,55 milyar dolar olan kenevir lifi pazarının 2030’da 10 kat büyümesi bekleniyor. Az su tüketimi, düşük kimyasal ihtiyacı ve karbon depolama kapasitesi sayesinde kenevir, çevre dostu bir üretim modeline işaret ediyor.”
Çalıştayda ABD Oregon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Wu Zhaohu, Doç. Dr. Serkan Ateş, Doç. Dr. Massimo Bionazve Doç. Dr. Chat Higgins tarafından hayvan beslenmesinden sulamaya kadar kenevirin farklı kullanım alanları anlatıldı. Panelde ayrıca Fransa, Norveç ve ABD Tarım Bakanlığı’ndan akademisyenler de yer aldı.
Etkinlik kapsamında kenevirden üretilmiş elbiseler, kozmetik ürünler ve örgü tasarımlar katılımcılara sunuldu. Bu sergi, kenevirin sanatsal ve endüstriyel potansiyeline somut bir örnek oldu.
SAMSUN HABER
27 gün önceSAMSUN HABER
27 gün önceGÜNDEM
20 Nisan 2025SPOR
20 Nisan 2025DÜNYA
20 Nisan 2025EKONOMİ
20 Nisan 2025EKONOMİ
20 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.