Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası Rezervlerindeki 6.1 Milyar Dolarlık Sert Düşüşte Enerji İthalatının Rolü

Merkez Bankası Rezervlerindeki 6.1 Milyar Dolarlık Sert Düşüşte Enerji İthalatının Rolü

Geçen hafta TCMB’nin net rezervinde yaşanan 6.1 milyar dolarlık sert düşüş, işlemciler tarafından enerji ithalatı ödemelerinin etkisiyle ilişkilendiriliyor. Reuters’a bilgi veren üst düzey bir bankacılık kaynağı, rezerv kaybındaki etkenleri “enerji ithalatı kaynaklı ödemeler, Hazine eurobond işlemlerinin net etkisi ve KKM dönüşleri” olarak açıklıyor.

23 Şubat’ta sona eren geçen hafta içinde, TCMB’nin net rezervleri 6 milyar dolar azalarak 22.5 milyar dolara geriledi. İşlemciler, geçen hafta içindeki net döviz satışının 4.3 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor ancak piyasa verileri bu kadar büyük bir döviz satışına işaret etmiyor.

Bazı bankacılara göre, rezervlerdeki düşüşte rutin unsurların dışında, özellikle enerji ithalatına bağlı bir ödemenin etkisi görülüyor. 4.3 milyar dolarlık düşüşün sadece yarısı rutin işlemlerle açıklanabiliyor ve kalan 2 milyar doların büyük bir kısmının enerji ithalatı ödemesi olabileceği düşünülüyor.

Bankacılara göre, rezervlerdeki düşüşün temel nedeni uluslararası enerji ödemelerine bağlı ithalat ödemeleri. TCMB, konu hakkında henüz bir açıklama yapmış değil. Döviz rezervini artırmak amacıyla çeşitli düzenlemeleri sürdüren TCMB’nin rezerv politikaları, özellikle enerji ithalatının etkisiyle yakından takip ediliyor.

Kaynak: reuters

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img