Ana SayfaDünyaİran'da Cumhurbaşkanlığı İçin 6 Aday Belirlendi

İran’da Cumhurbaşkanlığı İçin 6 Aday Belirlendi

İran İçişleri Bakanlığı, 28 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için 6 adayı açıkladı. Eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın adaylığı üçüncü kez veto edildi. Detaylar haberimizde.

Aday Belirleme Süreci ve Reddedilen İsimler

İran’da 28 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için İçişleri Bakanlığı, 6 adayı açıkladı. Eski Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın adaylığı üçüncü kez veto edilirken, toplam 74 adayın başvurusu reddedildi.

Kabul Edilen Adaylar ve Listede Kimler Var?

Açıklanan listede, Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan, eski Adalet ve İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, eski Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili, Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani, Gaziler Vakfı Başkanı Amir Hüseyin Gazizade Haşemi ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf yer aldı.

Ahmedinejad’ın Yeniden Reddi ve Diğer Reddedilen İsimler

Eski Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın adaylığı üçüncü kez reddedilirken, eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve Eski Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin adaylıkları da kabul edilmedi. Laricani’nin adaylığı, geçtiğimiz yıllarda da iki kez reddedilmişti.

Seçim Kampanyası ve Oylama Tarihi

Adaylar, seçim kampanyası faaliyetlerini 27 Haziran saat 08.00’e kadar sürdürebilecek. İran halkı, 28 Haziran’da sandık başına giderek yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

İran’da son cumhurbaşkanlığı seçimleri, 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi’nin ardından gerçekleştirilecek. Anayasa’nın 131. maddesi uyarınca geçici bir süre için Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir’e yetki verilmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img