Ana SayfaDünyaİran Cumhurbaşkanlığı Seçimi 28 Haziran'da Yapılacak

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimi 28 Haziran’da Yapılacak

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimi, İbrahim Reisi’nin vefatının ardından 28 Haziran’da yapılacak.

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimi Tarihi Belirlendi

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimi, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından 28 Haziran’da yapılacak. Resmi haber ajansı IRNA’ya göre, geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei, seçim tarihinin belirlenmesi için bir araya geldi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada, seçim tarihinin 28 Haziran olarak belirlendiği duyuruldu.

Adaylık Başvuruları ve Seçim Takvimi

Cumhurbaşkanlığına aday olmak isteyenlerin başvuruları 30 Mayıs ile 3 Haziran arasında yapılacak. Seçim kampanyaları ise 12 Haziran’dan başlayarak 27 Haziran sabahına kadar sürecek. Bu süreçte adaylar, halkın desteğini kazanmak için yoğun bir kampanya yürütecekler.

Anayasal Gereklilikler ve Seçim Düzeni

İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi gerekiyor. Bu amaçla, meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurul, seçim düzenlemelerini yapmakla yükümlü. İran’da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

Seçim Süreci ve Beklentiler

Bu seçim, İbrahim Reisi’nin vefatı nedeniyle özel bir önem taşıyor. Halkın yüksek katılım göstermesi beklenen seçimlerde, ülkenin geleceğini şekillendirecek yeni cumhurbaşkanı belirlenecek. Adayların kampanya dönemindeki performansları ve halkın desteği, seçim sonuçlarını belirlemede kritik rol oynayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img