Ana SayfaYaşamİnsan Kaynaklı Küresel Isınma Rekor Seviyeye Ulaştı

İnsan Kaynaklı Küresel Isınma Rekor Seviyeye Ulaştı

Bilim insanları, küresel ısınmanın insan faaliyetleri nedeniyle rekor seviyeye ulaştığını ve her 10 yılda 0,26 derece arttığını tespit etti.

Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar, insan faaliyetlerinin neden olduğu küresel ısınmanın tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu.

Küresel Isınma Artış Hızı

Leeds Üniversitesi tarafından hazırlanan ve 50’den fazla uluslararası bilim insanının katkı sağladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri (IGCC) raporu, Earth System Science Data (ESSD) dergisinde yayımlandı. Rapora göre, küresel sıcaklık artışı 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 derece iken, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi.

Hızla Artan Sıcaklıklar

Bilim insanları, küresel ısınma oranının her 10 yılda 0,26 derece arttığını ve bu artış hızının benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştığını belirtti. Bu rekor ısınma oranının temel nedeni, yılda 53 milyar ton karbondioksit eşdeğerinde olan sera gazı emisyonlarının sürekli yüksek kalmasıdır. Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için dünyanın kalan karbon bütçesi 200 milyar ton seviyesinde bulunuyor. Mevcut emisyon hızında, bu bütçe sadece 4 yıl içinde aşılabilir.

Kritik Uyarılar ve Çözüm Önerileri

Leeds Üniversitesi Priestley İklim Geleceği Merkezi Direktörü ve IGCC Projesi Koordinatörü Piers Forster, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma oranı artmaya devam ediyor. Küresel sıcaklıklar yanlış yönde ilerliyor ve her zamankinden daha hızlı artıyor,” dedi. Forster, fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 70’ini oluşturduğunu vurguladı ve diğer kirlilik kaynaklarının da ısınmaya neden olduğunu belirtti. Sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirmenin ve daha dirençli toplumlar inşa etmenin önemine dikkat çeken Forster, “Dünyanın 2023’te gördüğü orman yangınları, kuraklık, sel ve sıcak hava dalgalarının yol açtığı yıkım, yeni normal haline gelmemeli,” ifadelerini kullandı.

Gelecekteki Adımlar

Raporda, iklim değişikliğiyle mücadelede acil ve kapsamlı önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor. Küresel ısınmanın sınırlandırılması ve daha sürdürülebilir bir gelecek için sera gazı emisyonlarının hızla azaltılması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img