Samsun Tarım İl Müdürü Uyardı: Buğdayda Kök Çürüklüğüne Dikkat!

Samsun İl Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, buğdayda ciddi verim kayıplarına yol açan kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığına karşı üreticileri uyardı. Hastalığın yüzde 50’ye varan ürün kaybına neden olabileceği belirtildi.

Samsun Tarım İl Müdürü Uyardı: Buğdayda Kök Çürüklüğüne Dikkat!
Haberi Sesli Oku
Samsun Haber 12.05.2025 10:39:00 8 0

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, buğday tarlalarında ciddi verim kaybına yol açabilen kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığına karşı üreticileri uyardı.

Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip buğdayda yaygın görülen bu hastalığın, uygun koşullarda yüzde 10 ila 40 oranında verim kaybına neden olabileceğini belirten Sağlam, "Uygun olmayan münavebe ve iklim koşullarında kayıp yüzde 50’yi aşabiliyor" dedi.

HASTALIĞA NEDEN OLAN ETMENLER

Hastalığın, başta Fusarium culmorum, Gaumannomyces graminis, Bipolaris sorokiniana ve Rhizoctonia cerealis gibi patojenlerden kaynaklandığını belirten Sağlam, bu organizmaların toprakta ve bitki artıklarında iki yıldan uzun süre canlı kalabildiğini vurguladı.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Kök ve kökboğazı çürüklüğüne karşı üreticilere şu önlemler önerildi:

Derin ve düzenli toprak işleme

Uygun ekim derinliği

Münavebe sistemi (konukçu olmayan bitkilerle ekim)

Dayanıklı buğday çeşitlerinin tercih edilmesi

Dengeli gübreleme ve mikro element eksikliklerinin giderilmesi

DİĞER HASTALIKLARA DA DİKKAT

Havaların ısınmasıyla birlikte pas hastalıkları, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi hastalıkların da yayılabileceğini ifade eden Sağlam, üreticilerin tarlalarını yakından gözlemlemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yalnızca ruhsatlı ilaçların kullanılması ve doz konusunda il/ilçe tarım müdürlüklerinden teknik destek alınması gerektiğini hatırlattı.