Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, buğday tarlalarında ciddi verim kaybına yol açabilen kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığına karşı üreticileri uyardı.
Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip buğdayda yaygın görülen bu hastalığın, uygun koşullarda yüzde 10 ila 40 oranında verim kaybına neden olabileceğini belirten Sağlam, "Uygun olmayan münavebe ve iklim koşullarında kayıp yüzde 50’yi aşabiliyor" dedi.
Hastalığın, başta Fusarium culmorum, Gaumannomyces graminis, Bipolaris sorokiniana ve Rhizoctonia cerealis gibi patojenlerden kaynaklandığını belirten Sağlam, bu organizmaların toprakta ve bitki artıklarında iki yıldan uzun süre canlı kalabildiğini vurguladı.
Kök ve kökboğazı çürüklüğüne karşı üreticilere şu önlemler önerildi:
Derin ve düzenli toprak işleme
Uygun ekim derinliği
Münavebe sistemi (konukçu olmayan bitkilerle ekim)
Dayanıklı buğday çeşitlerinin tercih edilmesi
Dengeli gübreleme ve mikro element eksikliklerinin giderilmesi
Havaların ısınmasıyla birlikte pas hastalıkları, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi hastalıkların da yayılabileceğini ifade eden Sağlam, üreticilerin tarlalarını yakından gözlemlemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yalnızca ruhsatlı ilaçların kullanılması ve doz konusunda il/ilçe tarım müdürlüklerinden teknik destek alınması gerektiğini hatırlattı.