DOLAR 39,8294 0.11%
EURO 46,8182 -0.64%
ALTIN 4.263,29-0,72
BITCOIN 43691330.27896%
Samsun
23°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Glokom Hastalığında Tedaviye Uyum Önemli
27 okunma

Glokom Hastalığında Tedaviye Uyum Önemli

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, glokom hastalığında tedaviye uyumun önemine dikkat çekerek, hastaların yaptığı yaygın hataları ve tedavi yöntemlerini anlattı.

ABONE OL
Mart 24, 2025 11:43
Glokom Hastalığında Tedaviye Uyum Önemli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Göz sağlığını tehdit eden sinsi hastalıklardan biri olan glokom, tedaviye uyum sağlanmadığında kalıcı körlüğe yol açabiliyor. Medicana International Samsun Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, glokom hastalığı ve tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

Glokom Nedir?

Glokom, halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen, genellikle yüksek göz içi basıncına bağlı olarak görme sinirinde hasara yol açan sinsi ve ilerleyici bir göz hastalığıdır. Dr. Yakar, glokomun tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar ilerleyebileceğini vurguladı.

Konuralp Yakar

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar

Tedavide Yapılan Yanlışlar

Glokom tedavisinde hastaların yaptığı en büyük yanlışın, tedaviye ve kontrollere uyum sağlamamak olduğunu belirten Dr. Yakar, “Glokom, diyabet ve hipertansiyon gibi ömür boyu süren bir hastalıktır. Göz damlaları hastalığı tamamen iyileştirmez, sadece göz içi basıncını düşürerek görme sinirinin hasar almasını engeller. Hastaların bir kutu ilaç kullanıp bırakması veya rutin kontrollere gelmemesi ciddi bir hatadır” dedi.

Glokom Tedavi Yöntemleri

Glokom tedavisinde temel amaç, göz içi basıncını görme sinirine zarar vermeyecek seviyeye indirmektir. Dr. Yakar, tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı:

  • Göz Damlaları: Tedavinin ilk basamağıdır. Dört temel etken madde içeren damlalar kullanılır.
  • Lazer Tedavisi: Göz damlaları ile istenilen sonuca ulaşılamazsa veya görme sinirinde hasar devam ederse uygulanır.
  • Glokom Cerrahisi: Lazer tedavisinin de yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
  • Mikro Glokom Cerrahisi: Son dönemde geliştirilen bu yöntemde, küçük şantlar takılarak veya iridokorneal açıya müdahale edilerek göz içi basıncı düşürülür.

Erken Teşhisin Önemi

Glokomun sinsi bir hastalık olduğunu ve belirti vermeden ilerleyebildiğini vurgulayan Dr. Yakar, erken teşhisin önemine dikkat çekti. “Hastalar, görme alanı kaybı ilerleyip tünel görüşü oluşmadığı sürece hastalığı fark edemezler. Bu nedenle rutin göz muayeneleri çok önemlidir. 40 yaş üstü herkesin yılda bir kez göz muayenesi yaptırması gerekmektedir” dedi.

Risk Faktörleri

Glokomun daha çok 40 yaş üstü kişilerde görüldüğünü belirten Dr. Yakar, yaş ilerledikçe riskin arttığını söyledi. Ayrıca, doğumsal glokom, göz travması veya göz içi cerrahisi geçirmiş hastaların da risk altında olduğunu ifade etti.

Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r