DOLAR 38,2291 0.07%
EURO 43,8925 -0.11%
ALTIN 4.076,170,02
BITCOIN 3231968-0.31442%
Samsun
14°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Prof. Dr. Şevket Özkaya’dan Ani Ölümlerle İlgili Uyarı
  • Gazete90
  • Sağlık
  • Prof. Dr. Şevket Özkaya’dan Ani Ölümlerle İlgili Uyarı
799 okunma

Prof. Dr. Şevket Özkaya’dan Ani Ölümlerle İlgili Uyarı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "kalp gribi" olarak bilinen durumu açıklayarak, virüslerin kalp kaslarında oluşturduğu hasar sonucu ani kalp durmalarının yaşandığını belirtti.

ABONE OL
Nisan 10, 2025 19:48
Prof. Dr. Şevket Özkaya’dan Ani Ölümlerle İlgili Uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son zamanlarda yaşanan ani ölümlerle ilgili önemli bir uyarıda bulundu. “Kalp gribi”, halk arasında kalp krizi ile karıştırılan, ancak virüslerin kalp ve akciğer üzerinde yarattığı etkilerden kaynaklanan bir durum olarak tanımlanıyor.

Prof. Dr. Özkaya, bu hastalığın, Kovid-19, Influenza, Coxackie, Adenovirüs ve RSV gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu ortaya çıktığını belirtti. Virüslerin kan plazmasında oluşturduğu toksisite nedeniyle, kalp damarlarında ve kalp kaslarında harabiyet meydana geldiğini ve bu durumun kalp krizi belirtileriyle aynı şekilde gelişebileceğini ifade etti.

Kalp Krizi Belirtileri Gösteren Durumlar

Özkaya, şunları söyledi: “Bu virüsler, akciğerleri etkilediği gibi kalbi de etkileyebiliyor. Son dönemde, Amerika’da dört farklı virüsün bir arada görüldüğü ve ‘kombo virüs’ ya da ‘quademic’ olarak adlandırılan bir salgın yaşanıyor. Bu durum, özellikle genç ve aktif bireylerde yaygın olarak görülüyor. Grip benzeri belirtilerle başlayan öksürük ve nefes darlığı, ilerleyen safhalarda ciddi kalp ve akciğer problemlerine yol açabiliyor.”

Prof. Dr. Özkaya, bu virüslerin kalp ve akciğerlerde pulmoner emboli (akciğerlerde kan pıhtısı), kalp krizi, perikardit (kalbin iç zarı etrafında iltihap), kalp yetmezliği ve viral miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

En Yüksek Risk Grubu: Genç Erkekler

Prof. Dr. Özkaya, 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerin, grip sonrası yaşanan bu rahatsızlıklarla daha fazla karşılaştığını ve özellikle “genç erkekler” arasında ölümcül seyrin daha sık görüldüğünü söyledi. Özkaya, bu yaş grubundaki kişilerin günlük hareketlilik sırasında şikayetleri fark etmeyebildiğini belirterek, “En yüksek risk, enfeksiyondan sonraki üç gün içindedir, ancak 90 güne kadar da devam edebilir.” dedi.

Erken Teşhis Önemli

Prof. Dr. Özkaya, hastaların, grip sonrası göğüs ağrısı, baskı hissi, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtiler gösterdiğinde acil servise başvurmaları gerektiğini belirtti. Erken fark edilen vakaların tedavi edilmesiyle iyileşme sağlanabileceğini, ancak geç kalınan durumların ani ölüme yol açabileceğini ifade etti.

Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.