Ana SayfaGündemAraştırma: 2023 Yazı Son 2 Bin Yılın En Sıcak Yazı

Araştırma: 2023 Yazı Son 2 Bin Yılın En Sıcak Yazı

Sıcaklıkların ağaç halkalarındaki etkileri ve buzlardaki oksijen izotoplarının oranını inceleyen üç Avrupalı bilim insanına göre, Kuzey Yarımküre son 2 bin yılın en sıcak yazını yaşadı. Uzmanlar, 2024 yazının daha da sıcak geçebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bilim İnsanlarının İklim Bulguları

2023 yazı, Kuzey Yarımküre’de son 2 bin yılın en sıcak yazı olarak kaydedildi. Üç Avrupalı bilim insanı, Jan Esper, Max Torbenson ve Ulf Büntgen, ağaç halkaları ve buzullardaki oksijen izotoplarının oranlarını inceleyerek bu sonuca ulaştılar. Geçen yaz, sanayi öncesi ortalamadan 2.20 derece daha sıcak ve son iki bin yıldaki en soğuk yazdan 3.93 derece daha sıcak olarak ölçüldü.

Sıcaklık Kayıtları ve İklim Değişikliği

Hava sıcaklıklarına dair kayıtlar 1850 yılından bu yana tutuluyor. Ancak bu bilim insanları, ağaç halkaları ve buzul izotoplarından elde edilen verilerle son 2 bin yıla dair bir sıcaklık simülasyonu oluşturdular. İklim değişikliği ve El Niño’nun etkisiyle 2023 yazı, rekor sıcaklıklarla geçti. Bu bulgular Nature dergisinde yayınlandı ve Dünya, Haziran 2023’ten bu yana her ay en yüksek sıcaklıkları yaşadı.

Uzmanların Uyarıları

Cambridge Üniversitesi’nden Ulf Büntgen, “Son zamanlardaki küresel ısınmanın ne kadar dramatik olduğunu görebilirsiniz. Sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmadığımız sürece bu eğilim devam edecek” dedi. Johannes Gutenberg Üniversitesi Mainz’den Jan Esper ise, “Daha uzun ve şiddetli sıcak hava dalgaları ve uzun süreli kuraklıklarla karşı karşıyayız. Büyük resme baktığınızda, sera gazı emisyonlarını derhal azaltmamızın ne kadar acil olduğunu görüyorsunuz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bilim insanları, 2024 yazının 2023’ten daha sıcak geçebileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar. “Art arda 11 ay, sıcaklık rekoru kırılıyor” diyen Büntgen’e göre, bu eğilim devam edecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okumalısınız

spot_img