Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin su ürünleri üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre, su ürünleri üretimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,6 azalarak 933 bin 194 tona geriledi.
Toplam üretimin:
%31,1’i deniz balıkları avcılığı,
%3,5’i diğer deniz ürünleri avcılığı,
%3,6’sı iç su ürünleri avcılığı,
%61,8’i ise yetiştiricilik yoluyla gerçekleşti.
2024 yılında su ürünleri avcılığı toplamda %21,6 oranında azalırken, avcılıkla yapılan üretim 356 bin 70 ton, yetiştiricilik üretimi 577 bin 124 ton olarak kaydedildi.
Avlanan deniz balıklarının toplamı 290 bin 68 ton olurken, türlere göre dağılımda:
Hamsi: 153 bin 175 ton
Palamut: 49 bin 278 ton
Sardalya: 17 bin 818 ton
Hamsi, yine en çok avlanan balık türü olarak dikkat çekti.
Yetiştiricilik yoluyla yapılan su ürünleri üretimi 2024’te %3,7 oranında artış gösterdi. Bu üretimin:
405 bin 742 tonu denizlerde,
171 bin 382 tonu ise iç sularda gerçekleşti.
İç sularda en çok üretilen balık alabalık oldu (170 bin 905 ton). Denizlerde ise levrek (165 bin 55 ton) ve çipura (154 bin 279 ton) öne çıktı.
SAMSUN HABER
14 gün önceSAMSUN HABER
17 Haziran 2025SAMSUN HABER
17 Haziran 2025GÜNDEM
17 Haziran 2025SPOR
17 Haziran 2025DÜNYA
17 Haziran 2025EKONOMİ
17 Haziran 2025