Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin desteğiyle Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, zararlı kahverengi kokarcalarla mücadele kapsamında samuray arısı üretimine hız kesmeden devam ediyor. Enstitü, bu amaçla kışlaklardan 100 bin adet kahverengi kokarca topladı.
Enstitüde bulunan 4 laboratuvardaki özel bölmelere yerleştirilen kahverengi kokarcalardan elde edilen yumurtalar, samuray arısı (Trissolcus japonicus) üretimi için kullanılıyor. Enstitü tarafından üretilecek 750 bin samuray arısı, haziran ayı içinde Karadeniz Bölgesi’ndeki şehirlerde kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya salınacak.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı, kahverengi kokarcanın 300’ün üzerinde bitki türünden beslenerek ciddi ekonomik kayıplara yol açtığını belirtti. Enstitünün, bu zararlıya karşı yürütülen çalışmalarda koordinatör olarak görev aldığını ifade eden Bayraklı, şunları söyledi:
“Enstitü, etkin mücadele yöntemlerini araştırmanın yanı sıra parazitoit üretimi de gerçekleştiriyor. Bu kapsamda 2021 yılında Biyolojik Mücadele Laboratuvarı kurulmuş ve İtalya’dan Trissolcus japonicus (samuray arısı) adlı yumurta parazitoiti ithal ederek üretim ve salım çalışmalarına başlanmıştır.”
Samuray arısı üretimi için 4 iklimlendirme odasında 20 personel tam kapasite çalışıyor. Enstitüde geçen yıl 207 bin parazitoit üretimi yapıldığını ve 34 şehirde salındığını hatırlatan Doç. Dr. Bayraklı, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2025 yılı hedefi ise 1 milyon parazitoit üretimi gerçekleştirmektir. Bu doğrultuda kapasitemiz 5 kat artırılmıştır. Enstitümüz 4 iklimlendirme odasında 20 personel ile tam kapasite çalışarak 100 bin kahverengi kokarca yumurtasından 750 bin parazitoit üretimi gerçekleştirecek.” dedi.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü’nde görevli Şeyma Çakır ise üretim süreci hakkında şu bilgileri verdi:
“Trissolcus japonicus üretimi için kahverengi kokarcalarının yumurtalarına ihtiyacımız var. Kahverengi kokarcaları kışlaklardan topladıktan sonra laboratuvardaki kafeslerin içine dişi erkek ayrımı yapacak şekilde yerleştiriyoruz. Daha sonra besinlerini günlük değiştirerek yumurtlamasını sağlıyoruz. Sonra kahverengi kokarcanın yumurtalarını yapraklar üzerinden topluyoruz. Yumurtaları kayıt altına alıyoruz. Sonrasında eksi 80 dereceye koyuyoruz. Buraya koymamızın sebebi kahverengi kokarcanın yumurtası içindeki embriyonun ölümünü sağlıyoruz. Eksi 80 dereceden çıkarttıktan sonra artık yumurtadan kahverengi kokarca çıkmıyor. Bizim amacımız da bu yumurtalardan parazitoit olan Trissolcus japonicusun çıkışını sağlamak. Küçük tüplerin içine yumurtaları yerleştirerek Trissolcus japonicusun bu yumurtalardan çıkmasını sağlıyoruz.”
SAMSUN HABER
14 gün önceSAMSUN HABER
17 Haziran 2025SAMSUN HABER
17 Haziran 2025GÜNDEM
17 Haziran 2025SPOR
17 Haziran 2025DÜNYA
17 Haziran 2025EKONOMİ
17 Haziran 2025