DOLAR 42,8182 0.19%
EURO 50,1900 -0.02%
ALTIN 5.952,22-0,04
BITCOIN 37736301.21994%
Samsun
11°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

OMÜ’den Tarıma Çığır Açan Proje: CRISPR ile Yüksek Antioksidanlı Mor Domates
  • Gazete90
  • Samsun Haber
  • OMÜ’den Tarıma Çığır Açan Proje: CRISPR ile Yüksek Antioksidanlı Mor Domates
28 okunma

OMÜ’den Tarıma Çığır Açan Proje: CRISPR ile Yüksek Antioksidanlı Mor Domates

OMÜ Ziraat Fakültesi'nin TÜBİTAK destekli projesi, CRISPR teknolojisi kullanarak domateste antosiyanin (antioksidan) birikimini artırmayı hedefliyor. Amaç, yerli, düşük maliyetli ve yenilikçi bir ıslah sistemi geliştirmek.

ABONE OL
Ekim 27, 2025 12:53
OMÜ’den Tarıma Çığır Açan Proje: CRISPR ile Yüksek Antioksidanlı Mor Domates
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, tarımsal biyoteknoloji alanında önemli bir başarıya imza atarak, Arş. Gör. Dr. Bayram Ali Yerlikaya yürütücülüğünde ve Prof. Dr. Musa Kavas’ın araştırmacı olarak yer aldığı projesiyle TÜBİTAK 1002-A Programı’ndan destek almaya hak kazandı. Projenin temel hedefi, modern gen düzenleme aracı CRISPR teknolojisini kullanarak domates bitkisinde antosiyanin birikimini artırmak ve bu yolla hem bilimsel araştırmaları hızlandırmak hem de insan sağlığına faydalı yeni domates hatları geliştirmek.

CRISPR ile Yerli ve Görsel Belirteç Sistemi

Proje kapsamında, domates bitkisinde antosiyanin biyosentezini baskılayan bir hedef gen, CRISPR/Cas9 teknolojisi kullanılarak susturulacak. Bu gen susturma işlemi, domatesin normalde kırmızı olan renginin mor/koyu kırmızıya dönmesine, yani antosiyanin birikiminin artmasına neden olacak.

Bu yöntem iki önemli yenilik sunuyor:

  1. Görsel ve Düşük Maliyetli Tespit: Genetik dönüşümün başarılı olup olmadığı, klasik floresan belirteçlerin (GUS, GFP) aksine pahalı ekipman gerektirmeden, çıplak gözle (görsel olarak) hızlıca tespit edilebilecek.
  2. Yüksek Antioksidan Kapasite: Geliştirilen domates hatları, artan antosiyanin seviyeleri sayesinde yüksek antioksidan kapasiteye sahip olacak.

Bu sistem, bitki ıslahı ve biyoteknoloji araştırmalarında zaman ve maliyet tasarrufu sağlayarak, sürdürülebilir ve yerli, yenilikçi bir tarım teknolojisi olarak öne çıkıyor.

Antosiyaninlerin İnsan ve Bitki Sağlığı İçin Önemi

Proje yürütücüsü Arş. Gör. Dr. Bayram Ali Yerlikaya, antosiyaninlerin bitkilere mor, kırmızı ve mavi renkleri veren doğal bileşikler olduğunu açıkladı. Yerlikaya, bu bileşiklerin sadece bitkilerin stres toleransını artırmakla kalmadığını, aynı zamanda güçlü antioksidan özellikleri sayesinde insan sağlığı açısından da büyük değer taşıdığını vurguladı.

Yerlikaya, domateste antosiyanin birikimini artırmanın hem bilimsel hem de uygulamalı açıdan değerli bir hedef olduğunun altını çizdi. Proje sonuçlarının uluslararası hakemli dergilerde yayımlanması ve konferanslarda sunulması hedefleniyor. Bu sayede OMÜ’nün tarımsal biyoteknoloji alanındaki bilimsel katkısı ve uluslararası görünürlüğü daha da güçlenecek.

Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r