DOLAR 39,8571 0.2%
EURO 46,8187 -0.6%
ALTIN 4.251,44-1,00
BITCOIN 43538411.88094%
Samsun
25°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

İklim kanunu kabul edildi
3 okunma

İklim kanunu kabul edildi

ABONE OL
Temmuz 3, 2025 00:38
İklim kanunu kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon maksadı doğrultusunda iklim değişikliğiyle çabayı amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile gayrette temel olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine ahenk faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, müsaade ve kontrol ile bunlara ait yasal ve kurumsal çerçevenin metot ve temellerini kapsıyor.

Kanunla, “Adil geçiş”, “Birincil piyasa”, “Denkleştirme”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gömülü sera gazı emisyonları” ile “Gönüllü karbon piyasaları”, “İklim adaleti” üzere tanımlar yer alıyor.

İklim değişikliğiyle gayrette genel unsurların belirlendiği Kanuna nazaran, iklim değişikliği ile uğraşta Türkiye’nin “ortak ancak farklılaştırılmış sorumluluklar ve izafi kabiliyetler” prensibi dikkate alınarak, eşitlik, iklim adaleti, ihtiyatlılık, iştirak, entegrasyon, sürdürülebilirlik, şeffaflık, adil geçiş ve ilerleme yaklaşımları temel alınacak.

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve hukukî bireyler, kamu faydası gözetilerek alınacak önlemlere ve düzenlemelere müddetinde uymakla ve bunları uygulamakla yükümlü olacak.

Ulusal Katkı Beyanında, net sıfır emisyon maksadı doğrultusunda ülkenin kalkınma öncelikleri ve özel şartları göz önünde bulundurulacak ve bu çerçevede tedbirler alınacak.

Sera gazı emisyonlarının azaltımı ve iklim değişikliğine ahenk faaliyetlerine ait ilerlemeler yıllık bazda İklim Değişikliği Başkanlığınca izlenecek.

Gerekli görülen önlemlerin alınması maksadıyla vazife alanı dahilinde, kurumlar ortası uyumu sağlamak, faaliyetleri ve standartları belirlemek, gelişmeleri izlemek, karbon fiyatlandırmasına ait piyasaya dayalı düzenekleri düzenlemekle İklim Değişikliği Başkanlığı yetkili olacak.

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve hukuksal bireyler, kendi yetki ve sorumlulukları çerçevesinde plan ve projeler yapacak, yaptıracak, uygulayacak, destekleyecek ve işbirliği yapacak.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kararları gizli kalmak kaydıyla, İklim Değişikliği Başkanlığı, düzenlemenin uygulanmasına yönelik gerekli gördüğü bilgi, doküman ve datayı, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve hükmî şahıslardan direkt istemeye yetkili olacak. Kendilerinden bilgi ve evrak talebinde bulunulanlar, bunları istenilen müddette bedelsiz olarak Başkanlıkla paylaşacak.

Başkanlık, kendi iş ve süreçleri için muhtaçlık duyduğu bilgileri de öncelikli olarak Ulusal Coğrafik Bilgi Platformundan temin edecek. Temin ettiği bilgiler ile kendi ürettiği bilgileri de kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılmak üzere Ulusal Coğrafik Bilgi Platformuna aktaracak.

İklim Değişikliği Başkanlığı, Ulusal Coğrafik Bilgi Platformunda bulunmayan bilgileri ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yaparak temin edebilecek. Ulusal savunma ve ulusal güvenliğe ait bilgi ve dokümanların paylaşılmasına dair yöntem ve temeller Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilgili bakanlık tarafından müşterek belirlenecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sınırlarını açıkça belirlemek ve yazılı olmak kaydıyla gerektiğinde yetkilerini Başkanlığa devredebilecek.

İklim değişikliğiyle çaba faaliyetleri

Kanunla iklim değişikliğiyle gayret faaliyetleri belirleniyor. Buna nazaran, sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı, net sıfır emisyon gayesi ve İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yayımlanan yahut güncellenen strateji ve aksiyon planları doğrultusunda azaltılacak.

Ulusal Katkı Beyanında sektörel bazda belirtilen sera gazı emisyonlarının azaltım faaliyetleri, ilgili kurum ve kuruluşlara mevzuatla verilen misyon ve sorumluluklar dahilinde gerçekleştirilecek.

Ulusal Katkı Beyanında yer alan sektörel siyasetlerin uygulanması ve amaçlara ulaşılması gayesiyle ortaya çıkan muhtaçlıklar doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşların mevcut misyon ve sorumlulukları gözden geçirilecek. Bu kapsamda Bakanlığın ve ilgili kurumların görüşü alınarak Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon gayesi çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenleme yapılabilecek.

İlgili kamu kurum ve kuruluşları, orta ve uzun devirli amaçlarını içeren planlama araçlarını sera gazı emisyonlarının azaltım faaliyetleri çerçevesinde uyarlamak, hazırlamak, uygulamak, izlemek ve güncellemekle yükümlü olacak.

Kurum ve kuruluşlar, net sıfır emisyon maksadı ve döngüsel iktisat yaklaşımı ile uyumlu olacak halde Ulusal Katkı Beyanında yer alan dallarda uygulanmak üzere, güç, su ve hammadde verimliliği, kirliliğin kaynağında önlenmesi, yenilenebilir güç kullanımının artırılması, eserlerin, işletmelerin, kurum ve kuruluşların karbon ayak izinin azaltılması, alternatif pak yahut düşük karbonlu yakıtların ve ham unsurların kullanımı, elektrifikasyonun yaygınlaştırılması, pak teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının artırılması üzere azaltım tedbirlerinin alınması, bu tedbirlerin adil geçiş gereklilikleri gözetilerek uygulanması ile sıfır atık sisteminin kurulması, uygulanması ve izlenmesiyle yükümlü olacak.

Net sıfır emisyon gayesinin sağlanmasına yönelik emisyonların dengelenmesi için orman, tarım, mera ve sulak alanlarda karbon yutağı kayıplarını engellemek üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca önlemler alınacak, yutak alanların ve korunan alanların korunarak artırılması sağlanacak.

İklim değişikliğine ahenk faaliyetleri

Ulusal Katkı Beyanı, net sıfır emisyon maksadı ve İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yayımlanan yahut güncellenen strateji ve aksiyon planları doğrultusunda, ilgili kurum ve kuruluşlarca iklim değişikliği ile bağlantılı mevcut yahut mümkün kayıp ve ziyanları önlemeye, riskleri en aza indirmeye yahut fırsatlardan yararlanmaya yönelik ahenk faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Ayrıca Ulusal Katkı Beyanında yer alan iklim değişikliğine ahenk faaliyetleri, kurum ve kuruluşlara mevzuatla verilen vazife ve sorumlulukları dahilinde gerçekleştirilecek.

Ulusal Katkı Beyanında yer alan sektörel siyasetlerin uygulanması ve gayelere ulaşılması maksadıyla ortaya çıkan gereksinimler doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşların mevcut vazife ve sorumlulukları gözden geçirilecek. Bu kapsamda Bakanlığın ve ilgili kurumların görüşü alınarak Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon gayesi çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarca düzenleme yapılabilecek.

İlgili kamu kurum ve kuruluşları, ulusal ve lokal ölçekte iklim değişikliğine ahenkle ilgili planlama araçları ile etkilenebilirlik ve risk tahlillerini hazırlamak, hazırlatmak, hazırlanan bu araçları ve tahlilleri yatırım ve planlama faaliyetlerinde göz önünde bulundurmak ve bunları uygulamakla yükümlü olacak.

İklim değişikliğinin tesirlerine karşı su kaynaklarının aktif idaresini sağlamak üzere planlama araçları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanacak ve uygulanacak.

İlgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından iklim değişikliğinin ekosistemlere ve biyolojik çeşitliliğe tesirlerinin azaltılması ve sürdürülebilir ekosistem idaresi için önlemler alınacak, denizel ve karasal korunan alanların koruması sağlanarak korunan alanların niteliği ve oranı yükseltilecek, iklim değişikliğinden etkilenen yahut etkilenmesi beklenen alanlarda arazi tahribatının dengelenmesi sağlanacak.

Çölleşme ve erozyonla uğraş ile ağaçlandırma ve toprak koruma kapsamında orman dışı alanlarda oluşturulan yutak alanların net sıfır emisyon gayesi doğrultusunda sürdürülebilir idaresi sağlanacak.

İlgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından tarım bölümünün sürdürülebilirliğini temin için iklim değişikliğine dirençli eser deseni ile besin güvenliğinin sağlanması amaçları doğrultusunda, doğal kaynakların, ekosistemlerin ve biyolojik çeşitliliğin müdafaa kullanma istikrarının gözetilmesi ile muhtaçlık duyulan tekniklerin ve teknolojilerin yaygınlaştırılmasıyla, tarım kesiminde ekosistem temelli ahenk yaklaşımını, tabiat temelli tahlilleri ve su bütçesini dikkate alan planlama araçları geliştirilecek ve buna uygun iklim değişikliğine dirençli uygulamalar yaygınlaştırılacak.

İklim değişikliğine bağlı afetlerin neden olduğu kayıp ve ziyanların azaltılması gayesiyle risk kıymetlendirme, izleme, bilgilendirme ve erken ihtar sistemleri bütünleşik afet idaresi temel alınarak geliştirilecek.

Planlama ve uygulama

Kurum ve kuruluşlarca hazırlanan plan, program, strateji, hareket planı ve sair siyaset dokümanlarında, yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon gayesi kapsamında iklim değişikliği ile gayrete yönelik İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yayımlanan strateji ve aksiyon planları ile belirlenen temeller dikkate alınacak.

İklim değişikliği strateji ve aksiyon planları, sera gazı emisyonlarının azaltımı ve iklim değişikliğine ahenk faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi maksadıyla İklim Değişikliği Başkanlığı uyumunda, ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği ile dönemsel olarak ulusal ölçekte hazırlanacak, uygulanacak, uygulaması izlenecek, pahalandırılacak ve gerektiğinde ulusal yahut bölgesel ölçekte güncellenecek.

İlin kaidelerine uygun olarak strateji, aksiyon ve uygulama alanlarını belirlemek ve bunların uygulanmasını sağlamak üzere her vilayette vali başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların varsa vilayet yahut bölge teşkilat temsilcileri ile lokal idarelerin temsilcilerinden oluşan Vilayet İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Konseyin sekretaryasını Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı taşra teşkilatı yürütecek, Konseyin çalışma yol ve asılları Bakanlıkça belirlenecek.

Yerel iklim değişikliği hareket planları, sera gazı emisyonlarının azaltımı ve iklim değişikliğine ahenk emeliyle adil geçiş gereklilikleri gözetilerek her ilin bütüncül bir planı olacak biçimde vali uyumunda, büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi, öbür vilayetlerde il belediyesi ve vilayet özel yönetimi tarafından birlikte, ilgili kurum ve kuruluşların iştirakiyle hazırlanacak yahut hazırlatılacak ve karara bağlanmak üzere Vilayet İklim Değişikliği Koordinasyon Kuruluna sunulacak.

Yerel iklim değişikliği aksiyon planlarının hazırlanması yahut izlenmesi süreçlerinde, ilgili kurum ve kuruluşlar kendilerinden talep edilen evrak, bilgi ve bilgiyi ilgili mevzuat kararları çerçevesinde paylaşacak.

Sektörel etkilenebilirlik ve risk tahlilleri, strateji ve aksiyon planlarına temel teşkil etmek üzere iklim modelleri kullanılarak dönemsel olarak Başkanlık tarafından hazırlanacak ve güncellenecek.

Finansal araçlara ait temeller

Kurum ve kuruluşlarca iklim değişikliği ile uğraş gayesiyle yapılacak faaliyetler ve yatırımlar için iklim finansmanı ve iklim değişikliğiyle çaba teşviki kaynaklarının geliştirilmesi, kullanılması, sigorta araçlarının geliştirilmesi, yeşil ve sürdürülebilir sermaye piyasası araçlarının, banka finansmanının ve başka finansman araçlarının teşvik edilmesi temel olacak.

Döngüsel iktisat amaçları ve sıfır atık uygulamaları çerçevesinde eserlerin tekrar kullanımı, atıkların yan eser, alternatif hammadde olarak kullanılması ve geri dönüşüm, geri kazanım ile elde edilen eserlerin mecburî kullanım oranlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar ilgili bakanlıklarla koordineli olarak Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak ve buna dair dayanak sistemleri geliştirilecek.

İklim Değişikliği Başkanlığı, ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayacak; finansal kaynakları iklim değişikliği ile gayret yatırımlarına yönlendirmeyi kolaylaştırmak üzere iklim değişikliği teşvik düzenekleri geliştirecek, Türkiye Yeşil Taksonomisini kuracak ve yürütecek.

Türkiye Gümrük Bölgesinde ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sonda Karbon Düzenleme Düzeneği (SKDM) kurulabilecek. SKDM’ye ait raporlama, kapsam, içerik, tarz ve asıllar ilgili bakanlıklarla koordineli olarak Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek.

İlgili kurum ve kuruluşlarca hazırlanan planlama ve uygulama araçlarında teknolojik öz yeterlilik kapasitesinin artırılması öncelikli amaç olarak belirlenerek pak teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması temel olacak.

Başkanlık, karbon yakalama ve depolama teknolojileri, hidrojen teknolojisi üzere iklim değişikliği ile gayrete yönelik yeni teknolojik gelişmelerin takibi ile bu alanlardaki projelerin geliştirilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği yapmaya, kurumların bu alanlarda çalışmalar yapmasını yönlendirmeye ve ilgili kurumlarla uyum yapmaya yetkili olacak.

Başkanlığa bağlı ilgili kurumlarla koordineli olarak enstitüler ile araştırma ve uygulama merkezleri kurulabilecek.

Kurum ve kuruluşlarca, kamuoyu farkındalığının artırılması ve toplumun iklim değişikliğinin tesirleri konusunda hassas hale getirilmesi için eğitim, bilinçlendirme ve kapasite geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Tüm eğitim seviyelerinde müfredat ve öğretim programlarının güncellenmesi ve yeşil iş gücünün yetiştirilmesi için gerekli çalışmalar ilgili bakanlıklarla koordineli olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunca yapılacak.

Uygulamaların tarz ve asılları, Bakanlık görüşü alınarak Ulusal Katkı Beyanı, uzun periyotlu iklim değişikliği siyaset evrakları ve belirlenen net sıfır emisyon maksadı doğrultusunda sorumlulukları dahilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenecek.

Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak

TBMM Genel Heyetinde kabul edilerek yasalaşan İklim Kanunu Teklifi’ne nazaran, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak.

Türkiye’nin birinci İklim Kanunu’na nazaran, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından ETS kurulacak, ulusal tahsisat planlaması hazırlanacak ve tahsisatların dağıtımı yapılacak. Bu kapsamda esneklik sistemleri ile piyasa istikrar düzenekleri da geliştirilebilecek. Piyasa işletmecisi ETS piyasasını işletecek.

ETS kapsamında temelleri yönetmelikle belirlenen direkt sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetleri yürüten işletmelerin, bu faaliyetleri gerçekleştirebilmesi için İklim Değişikliği Başkanlığından sera gazı emisyon müsaadesi alması mecburî olacak.

Yönetmelikle belirlenen adap ve temeller kapsamında, sera gazı emisyon müsaadesinin geçerlilik mühleti içerisinde tesisin niteliğinde yahut işleyişinde gerçekleşen değişiklikler ile sera gazı emisyon müsaadesi sahibi gerçek yahut hukukî bireylerde meydana gelecek değişiklikler sonucunda sera gazı emisyon müsaadesi Başkanlık tarafından güncellenecek yahut iptal edilecek.

ETS kapsamına dahil olan işletmeler tarafından doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon kıymetine karşılık gelecek formda yıllık tahsisat tesliminde bulunulması mecburî olacak.

Tahsisat teslim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletme, bir sonraki takvim yılına ait tahsisatlarını teslim ederken belirlenen yaptırıma temel sera gazı emisyonlarına eşit ölçüde tahsisatı da teslim etmekle yükümlü olacak.

ETS kapsamında fiyatsız tahsisatlar, tarihi emisyon bilgileri yahut kıyaslama bedelleri nispetinde sağlanabilecek. Ulusal tahsisat planları Resmi Gazete’de yayımlanacak. ETS piyasasında süreç görecek tahsisatlara ait iş ve işlemler Devlet İhale Kanunu kararlarına tabi olmayacak.

Tahsisatlar, teminat mukavelelerine bahis edilemeyecek. Teslim yükümlülüğüne husus fiyatsız tahsisatlar birinci aktarıldığı süreç kayıt sistemindeki hesabından transfer edilmedikçe haczedilemeyecek.

Tahsisatların elektronik ortamda kayden ihracı ve bunlara ait hakların hak sahipleri bazında izlenmesi zarurî olacak.

Teslim yükümlülüğünü yerine getirme vaktinden evvel tesislerin faaliyetine son vermesi, işletmenin tasfiyesi, konkordato kararı alınması teslim yükümlülüğünü yerine getirmesine mani teşkil etmeyecek.

Mali uzlaştırma ile öteki mali süreçlere bahis teminatlar ile oluşturulan temerrüt garanti hesabındaki varlıklar, maksatları dışında kullanılamayacak, haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, idari mercilerin tasfiye kararlarından etkilenmeyecek, iflas masasına dahil edilemeyecek ve üzerlerine ihtiyati önlem konulamayacak.

Üniversite ve STK’lar oy hakkı olmaksızın davet edilecek

Karbon Piyasası Kurulu, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı başkanlığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını, Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlığını, Hazine ve Maliye Bakanlığını, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını, Ticaret Bakanlığını, Tarım ve Orman Bakanlığını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını temsilen birer bakan yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Lider Yardımcısı, Sermaye Piyasası Kurulu Lideri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Lideri ve İklim Değişikliği Liderinden oluşacak.

Kurulun sekretaryasını Başkanlık yapacak. Gerekli görüldüğü durumlarda, öteki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, üniversite ve özel bölüm temsilcileri toplantılara oy hakkı olmaksızın davet edilebilecek.

Kurul, ulusal tahsisat planını onaylayacak, ETS piyasasında fiyatsız tahsisatların dağılımına karar verecek, birincil piyasada satışa sunulacak tahsisat ölçüsünü tespit edecek, ETS kapsamında hangi oranda denkleştirme süreçlerinin kullanılabileceğine karar verecek, ETS ile ilgili plan, siyaset, strateji ve hareketleri belirleyecek, memleketler arası karbon piyasasına husus olacak kesim, proje ve faaliyetleri tespit edecek, ilgili sınırlamaları, ithal ve ihraca ait temel politikayı belirleyecek.

Karbon Piyasası Kurulu, üye tamsayısının 3’te 2 çoğunluğuyla toplanacak. Toplantı kararları açık oylama ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınacak. Oyların eşit olması durumunda şura liderinin kullandığı oy tarafında karar verilecek.

Danışma Kurulu ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Lideri başkanlığında, Müstakil Endüstrici ve İşadamları Derneği, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, Memleketler arası Yatırımcılar Derneği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Dış Ekonomik İlgiler Kurulu, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Finansal Kurumlar Birliği ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Etraf Mühendisleri Odasının karar alıcı seviyede birer temsilcisi, Başkanlık temsilcisi ile gerektiğinde konusuna nazaran davet edilecek başka kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin birer temsilcisinden oluşacak.

Danışma Şurasının sekretaryasını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yapacak. Müşavere Heyeti, ETS ve memleketler arası karbon piyasası ile ilgili strateji ve aksiyonlara ait istişari nitelikte kararlar alacak. Bu kararları sekretarya, Karbon Piyasası Heyetine sunulması gayesiyle münasebetleriyle Başkanlığa gönderecek.

Başkanlık, tahsisat süreçleri ile sera gazı emisyonlarının izleme, raporlama ve doğrulama sürecini yönetecek, denkleştirme faaliyetlerini düzenleyecek, karbon kredilerinin ETS kapsamında kullanımını belirleyecek, memleketler arası seviyede karbon kredisi ithal etme ve ihraç etme mevzularında siyaset geliştirmeye ve karar vermeye yönelik iş ve süreci yapacak, öteki piyasalarla işbirliği yapacak, ETS kapsamında karşılıklı tanıma muahedeleri yapılması için plan ve siyasetlerin belirlenmesi gayesiyle çalışmalar yürütecek.

SPK’nın görüşü alınacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, ETS piyasası kapsamındaki piyasa bozucu davranışlara ait piyasa nezareti ve kontrolüne yönelik metot ve asılları Sermaye Piyasası Konseyinin görüşünü alarak belirleyecek.

Piyasa işletmecisi, piyasalara ait mali uzlaştırma süreçleri ile başka mali süreçleri yürütecek, piyasa bozucu davranışları Başkanlığa ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna bildirmekle yükümlü olacak.

Piyasa işletmecisi, tahsisatların ve emisyon ticaretine ait Başkanlıkça ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca emisyon ticaretine ait uygun görülen standartlaştırılmış öteki mukavelelerin ETS piyasasında süreç görmesi için gerekli tertibi yapacak ve piyasa işletmecisi misyonlarını yerine getirecek.

Ayrıca Piyasa işletmecisi, tahsisatların ihracı, elde bulundurulması, transferi, iptali, itfası süreçlerinin yürütülmesi maksadıyla süreç kayıt sistemini kuracak, kaydi tahsisatları ve bunlara bağlı hakları elektronik ortamda hak sahipleri bazında kayden izleyecek ve saklamasını yapacak, kayıtların ilgili mevzuatta öngörülen çerçevede kapalılığını sağlayacak.

Merkezi uzlaştırma kuruluşu, ETS piyasasına ait teminat idaresi ve nakit takas faaliyetlerini yürütecek.

Piyasa şeffaflığını sağlamak hedefiyle fiyatsız tahsisat dataları, doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon pahaları ve tesislerin tahsisat teslimat yükümlülüklerine ait bilgiler Karbon Piyasası Kurulu kararı doğrultusunda kamuoyuyla paylaşılabilecek. ETS piyasasında gerçekleştirilecek nezaret ve kontrol faaliyetleri kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve piyasa işletmecisi tarafından talep edilecek bilgi ve evraklar bakımından Elektrik Piyasası Kanunu’nun ilgili kararları gizli olacak.

Cezalar 500 bin liradan başlayacak

Sera gazı emisyonlarının takibine ait yasaklara yahut sınırlamalara muhalif olarak, doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu mühleti içerisinde sunmayanlara, 500 bin Türk lirasından 5 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek.

TBMM Genel Şurasında kabul edilen Türkiye’nin ilk “İklim Kanunu Teklifi”nde “Gönüllü karbon piyasaları ve denkleştirme” başlığı altında düzenlemelere yer verildi.

Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında tahsisat yükümlülüklerinin bir kısmının muadil ölçüde karbon kredisi ile karşılanması maksadıyla denkleştirme yapılmasına müsaade verilebilecek.

ETS ve istekli taahhütler kapsamında yapılacak denkleştirme süreçlerinde kullanılmak üzere, sera gazı emisyonlarının azaltımı yahut giderim faaliyetleri ile yutak alanların artırılmasına yönelik faaliyetler aracılığıyla karbon kredisi üreten ulusal bir karbon kredilendirme ve denkleştirme sisteminin temelleri İklim Değişikliği Başkanlığınca belirlenecek.

Bu denkleştirme projelerine dair sunulan bilgi, evrak ve bilgilerin kusurlu, hileli olduğunun tespiti halinde, kelam konusu denkleştirme ölçüsü tahsisat teslim yükümlülüğü için kullanılamayacak ve tahsisat teslim yükümlülüğünün yerine getirmediği kabul edilecek. Bu durumda proje sahibine yaptırım uygulanacak.

Bu düzenleme kapsamında karbon kredilerinin kullanılması, üretimi ile ulusal karbon kredilendirme sisteminin kurulması ve uygulanmasına ait temeller İklim Değişikliği Başkanlığınca belirlenecek.

Ulusal standart ve metodolojilerin geliştirilmesi için ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılacak. Yurt içinde rastgele bir istekli karbon piyasasında ulusal yahut memleketler arası standartlarla karbon kredisi üretimine başlamış yahut başlayacak yurt içinde gerçekleşen projelerin sahipleri, projelerini, İklim Değişikliği Başkanlığınca belirlenen müddette karbon kredisi kayıt sistemine kayıt ettirmekle yükümlü olacak.

İklim Değişikliği Başkanlığı bu kapsamda milletlerarası standartları geliştiren kuruluşlarla işbirliği yapabilecek.

Kanunla, elde edilecek özel gelirlerin ve bu gelirlerin bütçeleştirilmesine ait kararlar de düzenleniyor.

Buna nazaran belirlenen hedeflerde kullanılmak üzere, “sera gazı emisyon müsaadesi alınması kapsamında elde edilecek gelirler”, “ETS kapsamında birincil piyasadaki tahsisat satış gelirleri, piyasa istikrar düzeneği kaynaklı süreçlerden elde edilen gelirler”, “piyasa işletmecisinin ETS piyasasından elde ettiği gelirlerin yüzde 50’si”, “uluslararası karbon piyasalarında yetki verilen karbon kredileri için alınan katkı payları”, “Kanun kapsamında uygulanan idari para cezalarının yüzde 50’si” özel gelir olarak kaydedilecek.

Bu gelirler karşılığı fiyatların tamamı İklim Değişikliği Başkanlığı bütçesinde özel ödenek olarak öngörülecek ve Başkanlık tarafından kullandırılacak.

Ödenek meblağını aşan gelir gerçekleşmeleri karşılığında ödenek eklemeye, ödenek kaydedilen fiyatlardan yılı içinde harcanmayan kısımları sonraki yıl bütçelerine devren ödenek kaydetmeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Öte yandan bu gelirlerin tahsili ve bütçede tahsis edilen ödeneklerin kullanımı ile ilgili yöntem ve temeller, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının uygun görüşü üzerine İklim Değişikliği Başkanlığınca çıkarılacak yönetmelik ile belirlenecek.

Başkanlık, döner sermaye işletmesi kurmaya yetkili olacak

İklim Değişikliği Başkanlığı, döner sermaye işletmesi kurmaya yetkili olacak. Döner sermaye işletmesinin kuruluş sermayesi 10 milyon Türk Lirası olacak. Anılan sermaye ölçüsünü 5 katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Döner sermaye işletmesinin faaliyet alanları, misyonları, gelirleri, sarfiyatları, işleyişi, kontrolü ve uygulamaya ait yöntem ve asılları Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşüyle İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Bu gelirler, yeşil dönüşüm ve iklim değişikliğiyle çaba maksadı dışında kullanılamayacak. Bu gelirlerin yüzde 10’una kadar olan meblağı adil geçiş uygulamaları kapsamında yürütülecek faaliyetler için kullanılabilecek. Bu kapsamda Başkanlık bütçesine özel ödenek olarak tahsis edilen kaynaklar münhasıran adil geçiş uygulamalarında kullanılmak üzere genel bütçe kapsamındaki yönetimlere “özel ödenek” biçiminde, merkezi idare kapsamındaki başka yönetimlere ise ilgili mevzuat çerçevesinde transfer edilebilecek. Bu düzenleme kapsamında öteki yönetimlere yapılan aktarmalar Kamu Mali İdaresi ve Denetim Kanunu’nun 21. unsuru ile ilgili yıl Merkezi İdare Bütçe Kanunu’nda düzenlenen ödenek aktarmalarına ait sınırlamalara tabi olmayacak. Düzenleme çerçevesinde genel bütçe kapsamındaki yönetimlere aktarılan meblağlardan yılı içinde harcanmayan kısımların sonraki yıl bütçelerine devredilerek kaydedilmesine Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Düzenlemeyle yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği ile çaba takviyelerinin kullanımı da karar altına alınıyor.

Buna nazaran, Türkiye’nin yeşil dönüşümünü ve iklim değişikliği ile gayretini desteklemek hedefiyle sera gazı emisyonlarının azaltımı yahut iklim değişikliğine ahenk potansiyeli yüksek iklim dostu yatırımlar ile yeşil büyümenin gerektirdiği araştırma, geliştirme ve sektörel teknolojik dönüşüm gereksiniminin karşılanmasına katkı sağlayan faaliyetlerin ve bu kapsamda uygulamaya konulan düzeneklerin desteklenmesi temel alınacak.

Karbon Piyasası Kurulu kararları doğrultusunda, ETS kapsamındaki bölümler başta olmak üzere düzenlemede yer alan uygulamalara yönelik stratejik öncelikli dallarda faaliyet gösteren hukukî şahıslar ile kamu kurum ve kuruluşlarının yeşil dönüşüm, iklim değişikliği ile uğraş ve adil geçiş takviyelerini kullanması yahut kullanımının teşvik edilmesi için uygun sistemler oluşturulacak.

Kurum ve kuruluşların gelirleri, iklim yatırımlarını yapmak, yaptırmak yahut teşvik etmek ile iklim yatırımlarının risk algısını ve borçlanma maliyetlerini azaltmaya yönelik sigortacılık araçlarının geliştirilmesini desteklemek, yeşil ve sürdürülebilir sermaye piyasası aracı ihraçlarını teşvik etmek, garanti temini ile hibe ve finansman maliyeti dayanağı de verebilecek formda finansal araçların geliştirilmesi ve bunların uygulanmasını desteklemek hedefiyle ilgili kurum ve kuruluşların misyonları dahilinde kullanılacak.

Yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği ile gayret takviyelerinin kullanımında yıllara sari taahhütlerin stok meblağı, her yıl, bir evvelki yıla ait yine değerleme oranında artırılmak suretiyle hesaplanan mutlaklaşmış son 4 yıl özel gelir gerçekleşme toplamının 2 katını geçemeyecek.

Bu kararın uygulanmasına ait tarz ve temeller, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşların görüşü alınarak Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek.

5 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek

Düzenlemede yer alan yükümlülüklere ait idari yaptırımlar da belirlendi.

Buna nazaran, sera gazı emisyonlarının takibine ait yasaklara yahut sınırlamalara karşıt, doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu mühleti içerisinde sunmayanlara, 500 bin Türk lirasından 5 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek. Bu kararın uygulanmasına ait yol ve esaslar, tesislerin kurulu kapasitesine nazaran ihtiyatlı hesaplanan yıllık emisyonu göz önünde bulundurularak yönetmelikle belirlenecek. ETS kapsamındaki işletmelere bu cezalar 2 kat uygulanacak.

Ozon katmanını incelten unsurlara ait mevzuatla belirlenen yöntem ve temellere, yasaklara yahut sınırlamalara alışılmamış ozon katmanını incelten unsurları kullanan, ithal eden, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2,5 milyon Türk lirası, ozon katmanını incelten hususları içeren eserlere yahut ekipmana bakım, tamir ve servis emelli hizmet veren gerçek ve hukukî bireylere 250 bin Türk lirası, ozon katmanını incelten unsurları içeren eserlerin yahut ekipmanın etiketlenmesi kararlarına uymayanlara 120 bin Türk lirası idari para cezası verilecek.

Florlu sera gazlarına ait metot ve temellere, yasaklara yahut sınırlamalara ters olarak, florlu sera gazlarını kullanan, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2,5 milyon Türk lirası idari para cezası verilecek ve 3 aydan 6 aya kadar Hidroflorokarbon Denetim Dokümanı verilmeyecek.

Hidroflorokarbonları kotasız ve kotayı aşan ölçülerde ithal edenlere 1 milyon Türk lirası idari para cezası verilecek ve takip eden yıl, kotayı aşan ölçü oranında kotasında kesintiye gidilecek.

Florlu sera gazları içeren kapların, eserlerin yahut ekipmanların etiketlenmesi kararlarına uymayanlara 120 bin Türk lirası idari para cezası verilecek.

Bildirim ve raporları bilgi tabanına müddeti içerisinde girmeyen ya da dataları güncellemeyenlere 120 bin Türk lirası idari para cezası verilecek.

Florlu sera gazı içeren yahut çalışması bu gazlara dayanan ekipmana müdahale eden gerçek ve hukuksal bireylere 120 bin Türk lirası idari para cezası verilecek.

ETS’ye ait tarz ve asıllara, yasaklara yahut sınırlamalara karşıt sera gazı emisyonlarının takibine ait mevzuat kapsamında doğrulanmış sera gazı emisyon raporunun vaktinde sunulmaması durumunda, süreç kayıt sistemindeki hesaplarda yer alan tahsisatlar üzerinden teslim yükümlülüğünün ifası dışında süreç yapılması engellenecek.

Doğrulanmış sera gazı emisyon raporunun sunulmasıyla hesaplardaki pürüz kaldırılacak. Raporun sunulması ile hesaplardaki pürüzün kaldırılması, idari para cezasının uygulanmasına mahzur teşkil etmeyecek.

ETS kapsamına dahil işletmelerden sera gazı emisyon müsaadesi almadan faaliyet gösteren yahut mühleti biten yahut iptal edilen sera gazı emisyon müsaadesi ile faaliyetlerine devam edenlerden, doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu bulunan işletmelere, İklim Değişikliği Başkanlığına son 5 yıl içerisinde sunulan en yüksek emisyon bedeline sahip raporda yer alan her bir ton karbondioksit muadili emisyon ölçüsü başına 5 Türk lirası, doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu bulunmayan işletmelere ise 1 milyon Türk lirasından 10 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek.

Doğrulanmış sera gazı emisyon raporu bulunmayan işletmelere uygulanacak cezalarda dal ve kapasite olarak doğrulanmış sera gazı emisyon raporu bulunan muadil işletmelere nazaran kıymetlendirme yapılması temel olacak. Bunun hangi hallerde ve hangi kapasitedeki tesise uygulanacağına ait ölçü ve temeller, İklim Değişikliği Başkanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

ETS’ye ait mühleti içerisinde yükümlü olunan ölçüde tahsisat tesliminde bulunmayanlara, teslim edilmeyen her bir tahsisat için doğrulanmış sera gazı emisyon raporunun ilişkin olduğu yılın son 3 ayına ilişkin birincil piyasa yüklü ortalama tahsisat fiyatı ile son 3 ayına ilişkin ikincil piyasa yüklü ortalama tahsisat fiyatının yüksek olanının 2 katı karşılığına denk gelecek halde idari para cezası uygulanacak.

ETS kapsamındaki tahsisatlarını teslim etme yükümlülüklerini her yıl için en az yüzde 80 kadarını mühleti içinde 3 yıl üst üste yerine getirmeyen işletmelerin sera gazı emisyon müsaadesi iptal edilecek ve yeni sera gazı emisyon müsaadesi 3 aydan 6 aya kadar verilmeyecek.

Projelerini, İklim Değişikliği Başkanlığınca belirlenen müddette karbon kredisi kayıt sistemine kayıt ettirmeyen proje sahiplerine 120 bin Türk lirası idari para cezası verilecek. İdari para cezası projenin kayıt yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacak.

Düzenlemede öngörülen bilgi, doküman ve data verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen, aldatıcı beyanda bulunan gerçek bireylere ve özel hukuk hükmî şahıslarına 170 bin Türk lirası idari para cezası verilecek.

Bu düzenlemeye tabi faaliyetler kapsamında, elektrik piyasası mevzuatının ilgili unsurlarının ihlali halinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından idari yaptırım uygulanacak. Bu kararın uygulanmasında Türk Ceza Kanunu ile öteki kanunların fiilin cürüm oluşturması haline ait kararları gizli kalacak.

İdari para cezası ölçüsü 50 milyon lirayı geçemeyecek

Kanunla belirtilen idari para cezaları, bu cezaların verilmesini gerektiren fiillerin kelam konusu cezaların ilgilisine bildiri edildiği tarihten itibaren 3 yıl içinde birinci tekrarında bir kat, ikinci ve müteakip tekrarında 2 kat artırılarak verilecek.

Bu düzenleme ve yönetmeliklere ters davrananlara kelam konusu ters faaliyeti düzeltmek için Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca bir sefere mahsus olmak üzere ve bir yılı aşmamak şartıyla müddet verilebilecek. Verilen müddet sonunda terslik düzeltilmezse faaliyet, terslik düzeltilene kadar Bakanlıkça kısmen yahut büsbütün durdurulacak. Müddet verilmesi ve faaliyetin durdurulması, kanunda öngörülen idari para cezalarının uygulanmasına mahzur teşkil etmeyecek.

Kanun kapsamında her bir fiil için uygulanacak idari para cezası ölçüsü 50 milyon Türk lirasını geçemeyecek.

Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r