Samsun’un Vezirköprü ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş bir meslek, 88 yaşındaki usta İzzet Çakmak sayesinde yaşamaya devam ediyor. Tarihi Bedesten Çarşısı Arastası’ndaki dükkânında hayvan tarağı üretimi yapan Çakmak, 70 yıldır mesleğini büyük bir özveriyle sürdürüyor.
Çocuk yaşta babasını kaybettikten sonra dükkanın başına geçtiğini söyleyen Çakmak, üretimde kullandığı makinayı da 65 yıl önce kendi elleriyle yaptığını belirtti:
“Eskiden tarak dişlerini hızarla ve elle açardık. Şimdi kendi yaptığım makineyle bu işlemi daha kolay yapıyorum. Sacı kesip dişlerini açtıktan sonra perdahlayıp, sapını gürgen ağacından hazırlıyorum. Paslanır ama çürümez; sağlam işçilikle yapıyorum.”
Zamanında Vezirköprü’de aynı işi yapan beş esnaf olduğunu anlatan İzzet Usta, bugün bu mesleği sürdüren tek kişinin kendisi olduğunu vurguladı:
“Toptan 40 TL, perakende 50 TL’ye satıyorum. Eskiden Türkiye’nin her yerine gönderirdik. Pres taraklar çıktıktan sonra bu meslek bitti. Ben kaldım. Ben de ölürsem bu iş de biter.”
Geleneksel el sanatlarının ve zanaatkâr ustalığının önemli örneklerinden biri olan İzzet Çakmak’ın hayvan tarağı üretimi, hem kültürel miras hem de el emeğinin yaşatılması adına büyük değer taşıyor.