Türkiye'nin savunma sanayiindeki yerli ve milli hamleleri hız kesmeden sürüyor. Son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde birçok alanda ortaya konan sistemler, yurt dışı pazarlarda da dikkat çekiyor.
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından geliştirilen PİRANA Kamikaze İnsansız Deniz Aracı (KİDA), göreve hazır hale getirildi.
MKE'nin sosyal medya açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“MKE Kamikaze İnsansız Deniz Aracı (PİRANA KİDA), tespit edilen düşman deniz hedeflerini yok etmek üzere MKE'nin ileri teknoloji harp başlığı ve tapa tasarlama yeteneği ile üretildi. Asimetrik harp için düşük maliyetli, yüksek etkili çözüm sunan PİRANA, otonom veya uzaktan yönetimle hedefe çarpıp patlayarak düşman gemilerine zarar verir. Limanlara, üs bölgelerine sızar. Donanma için etkili taarruz sağlar.”
HAVELSAN tarafından geliştirilen ve orta sınıf birinci seviye insansız otonom kara aracı kategorisinde yer alan BARKAN, 2023 yılında envantere girdi.
Test ve kabul süreçlerini başarıyla tamamlayan BARKAN, sahadaki geri bildirimlerle geliştirilerek harekât kabiliyeti artırıldı.
Savunma Sanayii Başkanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda BARKAN’ın seri üretimi başlatılacak.
HAVELSAN, kararı sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyuna duyurdu.
BARKAN, güvenlik güçlerinin farklı operasyonel ihtiyaçlarına uygun faydalı yük entegrasyonlarıyla da destekleniyor.
Türkiye'nin insansız sistemler konusundaki yetkinliği, sadece kara ve hava platformlarında değil, deniz alanında da kendini göstermeye başladı. PİRANA KİDA ve BARKAN, Türk savunma sanayiinin kabiliyetlerini sergileyen iki önemli platform olarak öne çıkıyor.