Türkiye'den Nükleer Enerjili Denizaltı Hamlesi

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Türkiye’nin nükleer enerjiyle çalışan denizaltı üretme hedefini ilk kez resmi olarak dile getirdi. Türkiye, bu adımla savunma sanayiinde yeni bir lige yükselmeyi hedefliyor.

Türkiye
Haberi Sesli Oku
Teknoloji 5.05.2025 11:56:00 5 0

Savunma sanayiinde attığı adımlarla son yıllarda dikkat çeken Türkiye, şimdi de nükleer enerjili denizaltı hedefini resmen ortaya koydu. Bu tarihi açıklama, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu tarafından yapıldı.

MİLDEN'DEN NÜKLEER ENERJİLİ DENİZALTIYA GEÇİŞ

MİLGEM ve MİLDEN projeleriyle kendi askeri deniz gücünü millileştirme yolunda büyük adımlar atan Türkiye, artık nükleer enerjili denizaltı üretme hedefiyle daha stratejik bir seviyeye geçiş yapıyor. Tatlıoğlu, uluslararası bir yayın organına verdiği röportajda, "139 yıldır milli arzumuz olan dışa bağımsız denizaltıyı inşa ediyoruz. MİLDEN sonrası nükleer enerjili denizaltılar için önemli bir adım atacağız." ifadelerini kullandı.

KÜRESEL GÜÇLER LİGİNE ADIM

TRT Haber'e konuşan savunma analisti Devrim Yaylalı'ya göre, nükleer enerjiyle çalışan denizaltı sahibi olmak yalnızca askeri değil, aynı zamanda ekonomik ve teknolojik bir sıçramayı temsil ediyor. Türkiye'nin bu alana girmesi, onu ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Hindistan gibi stratejik denizaltı gücüne sahip ülkeler arasına sokacak.

STRATEJİK KAPASİTEYİ ARTIRACAK

Yaylalı, bu denizaltıların neredeyse sınırsız denizaltı dayanıklılığına sahip olduğunu ve dünya çapında operasyon yapabilme kabiliyeti sunduğunu belirterek, "Bu kabiliyet, Türkiye’ye Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Hint Okyanusu’nda stratejik üstünlük sağlayabilir" dedi.

BİR MEYDAN OKUMA, BİR VİZYON

Nükleer denizaltı üretimi, gelişmiş reaktör teknolojilerinden eğitimli personel yetiştirmeye kadar çok sayıda zorluk ve risk barındırıyor. Ancak uzmanlara göre, doğru planlama, uluslararası iş birliği ve siyasi irade ile bu vizyonun gerçekleşmesi mümkün. Yaylalı’ya göre bu yalnızca teknik değil, aynı zamanda ulusal güç projeksiyonu anlamında da büyük bir meydan okuma.