Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıpratıcı mesleklerde çalışanların erken emeklilik hakkı olan fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) konusunda yeni bir düzenlemeye gitti. Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe giren uygulamada, bazı meslek gruplarına ispat zorunluluğu getirildi.
SGK, aralarında müdür, balık toptancısı, muhasebeci, danışman gibi birçok mesleğin bulunduğu gruplarda, yıpranma payı kapsamında çalışıldığının ispat edilmesini zorunlu hale getirdi. Bu düzenleme, erken emeklilikle ilgili yapılan hatalı başvuruları önlemek amacıyla hayata geçirildi.
Fiili hizmet süresi zammına tabi olmayan ancak bu kapsamda SGK’ya bildirim yapılan meslek kodları sisteme girildiğinde, işverenler hata mesajı alacak. Bu sayede yanlış bildirimlerin önüne geçilecek.
Yeni düzenlemeye göre yıpranma payı hakkı madenciler, demir-çelik işçileri, askerler, basın çalışanları gibi doğrudan riskli alanlarda çalışanlar için korunmaya devam ediyor.
Fiili hizmet süresi zammından yararlanma oranı, çalışılan mesleğe göre değişiyor. Bazı meslekler yılda 180 gün, bazıları ise 60 ila 90 gün arasında yıpranma süresi kazanabiliyor.
SGK’nın hazırladığı yeni listeye göre artık fiili hizmet süresi zammı bildirimi yapılamayacak bazı meslekler şunlar:
Belediye başkanı
Daire başkanı
Bar çalışanı
Balık toptancısı
Uluslararası ticaret uzmanı
Rektör
Muhasebeci
Mali işler sorumlusu
Spor kulübü yöneticileri
Danışman, hizmetli, aşçı, sekreter
SGK’nın aldığı karar Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Emeklilik işlemlerinde hataların önüne geçilmesi ve adil bir sistem kurulması hedefleniyor.