Samsun’un Canik ilçesinde Karadeniz Sahil Yolu üzerinde meydana gelen heyelanda Adem Kaya ve iki küçük çocuğu hayatını kaybetti, eşi ise yaralı olarak kurtuldu. Olayın ardından uzmanlar, bölgedeki yapılaşma politikalarına dikkat çekti.
“SAMUN HEYELANA YABANCI DEĞİL”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Samsun’un Karadeniz kıyı şeridindeki jeolojik yapısının heyelan açısından ciddi risk taşıdığını vurguladı. Yılmaz, “Coğrafi yapıya uygun olmayan yerleşim anlayışı, bu tür felaketleri kaçınılmaz kılıyor” dedi.
Prof. Dr. Yılmaz, yapılaşma kararlarının doğal dengeler göz önünde bulundurulmadan alındığını belirterek, “Mekânın doğasını tanımadan yapılan müdahaleler, can kaybına yol açıyor” uyarısında bulundu. Heyelanın yaşandığı alanın bazaltik aglomeralardan oluştuğuna ve bu tür yapıların suyla temas ettiğinde kütle kaymalarına yol açtığına dikkat çekti.
"YER KAZANMA UĞRUNA HAYAT KAYBEDİYORUZ"
Bölgede topuk kısmı oyularak 90 dereceye yakın eğim verilen yamaçların, yağışla birlikte kayganlaştığını ve bu yapıların üstündeki kütlelerin serbest kalmasına neden olduğunu belirten Yılmaz, "Yer kazanmak adına doğanın dengesine müdahale etmek, felaketin zeminini hazırlıyor" dedi.
SADECE TEK NOKTA DEĞİL, GENİŞ BİR ALAN RİSKLİ
Uzman açıklamasına göre, yalnızca heyelanın yaşandığı nokta değil, Samsun-Ordu karayolu boyunca uzanan birçok alan benzer risk taşıyor. Hatta bölgede, daha önce kaya düşmesiyle zarar gören ve kullanılamaz hale gelen yapıların hâlâ ayakta olduğu hatırlatıldı.
COĞRAFİ VERİYE DAYALI PLANLAMA
Prof. Dr. Yılmaz son olarak, “Eğer bu bölgelerde yapılaşma şartsa, her adım coğrafi veriye ve detaylı analizlere dayanmalı. Aksi durumda imar tamamen yasaklanmalı” şeklinde konuştu.