Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Avrupa Komisyonu’nun “Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon” programına seçilerek önemli bir uluslararası başarıya imza attı.
Ajans, Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından yürütülen programa “Döngüselliği Başarma” teması altında dahil oldu. Avrupa genelinde 200’den fazla başvuru arasından seçilen sayılı kurumlardan biri olan OKA, TR83 Bölgesi’ni (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) temsil edecek.
Program kapsamında OKA, 60 saatlik bir kapasite geliştirme sürecine katılacak. Eğitimler; dönüşüm politikalarının tasarımı, çok paydaşlı yönetişim, yerel yenilikçilik gibi alanları kapsayacak. Aynı zamanda Avrupa’daki diğer kamu kurumlarıyla ortak öğrenme, deneyim paylaşımı ve politika önerisi üretimi de mümkün olacak.
Ajansın kabulünde, TR83 Bölgesi’nin biyokütle potansiyeli büyük rol oynadı.
Her yıl yaklaşık:
50 bin ton fındık kabuğu
40 bin ton çeltik kavuzu
5.500 ton mezbaha atığı
gibi organik atıklar ortaya çıkıyor.
Bu kaynakların döngüsel ekonomi prensipleriyle değerlendirilmesi; istihdam, çevresel sürdürülebilirlik ve bölgesel kalkınma açısından önemli fırsatlar sunuyor.
OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, şu açıklamada bulundu:
“Ajansımızın döngüsellik, iklim uyumu ve kaynak verimliliği gibi alanlardaki çalışmaları Avrupa düzeyinde takdir gördü. Bu programla sadece kendi kapasitemizi değil, bölgenin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de Avrupa’daki kurumlarla birlikte geliştireceğiz.”
OKA, programın çıktıları doğrultusunda;
Yeni projeler geliştirmeyi
Başarılı uygulamaları yaygınlaştırmayı
Ulusal ve uluslararası iş birliklerini artırmayı
hedefliyor.
Tarım, gıda sanayi, atık yönetimi ve sanayi altyapılarında yeşil dönüşüm senaryoları üzerine çalışmalar sürecek.