Tarih: 18.04.2025 11:18

Kanserle Savaşan Hücreler Yerli Laboratuvarlarda Üretilecek

Facebook Twitter Linked-in

Kanserle Savaşan Hücreler Yerli Laboratuvarlarda Üretilecek... Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü ve İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Karaöz, Samsun’da düzenlenen bilgilendirme toplantısında Orta Karadeniz Bölgesi’ndeki hekimlerle buluştu. Toplantıda, kök hücre tabanlı hücresel tedaviler ve gen tedavileri konularında son gelişmeleri paylaştı.

Kök Hücre Tedavisinde Yeni Ufuklar Açılıyor

Karaöz, özellikle nörodejeneratif hastalıklarda hücresel tedavilerin önemine dikkat çekerek, Parkinson ve Tip 1 diyabet gibi hastalıklarda hasar gören hücrelerin yerine konmasının klasik yöntemlerle mümkün olmadığını vurguladı. “Cerrahi veya ilaç tedavileri, ölen hücrelerin işlevini geri getiremiyor. Bu nedenle kök hücre çalışmaları büyük umut vadediyor,” dedi.

Hücresel Tedaviler Güvenli mi?

“Kök hücre kanser yapar mı?” sorusuna net cevap veren Prof. Dr. Karaöz, “Erişkin kök hücreler ile yapılan uygulamalarda bugüne kadar hiçbir kanser vakasına rastlanmadı. Biz göbek kordonu dokusundan elde edilen hücreleri kullanıyoruz ve bu hücrelerin güvenliği bilimsel olarak kanıtlandı,” şeklinde konuştu.

CAR T Hücreleri Türkiye’de Laboratuvarda Üretilecek

Kanser tedavisinde devrim yaratan CAR T-cell teknolojisinin önemine değinen Karaöz, bu hücrelerin kanserli hücreleri tanıyıp yok edebildiğini belirtti. Amerika’da geliştirilen bu yöntem artık Avrupa'da da yaygınlaşıyor. Prof. Dr. Karaöz, Türkiye’de de bu alanda üretim yapacak özel bir laboratuvar kurma çalışmalarının başladığını açıkladı.

Yerli Üretimle Küresel Teknoloji Türkiye’ye Geliyor

Liv Hospital Vadi İstanbul Şubesi’nde kurulacak laboratuvarın, uluslararası standartlara uygun şekilde üretim yapacağını vurgulayan Karaöz, “Bu hücreler hastanın kendi hücreleriyle eşleştirilerek kansere karşı özelleştirilecek. Hedefe yönelik tedavi imkanı sunacak. Ülkemizde bu alanda öncü bir merkez olacağız,” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —