Kalp sağlığını korumak için doğru beslenmenin hayati önem taşıdığını vurgulayan Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yunus Amasyalı, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında dikkat çeken uyarılarda bulundu. Dr. Amasyalı, kırmızı et yerine balık ve az yağlı beyaz etlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Dr. Amasyalı, kandaki kolesterol seviyesinin sadece besinlerle değil, karaciğer tarafından da üretildiğine dikkat çekerek, “Ancak tüketilen yağ türü ve miktarı bu dengeyi doğrudan etkiliyor. Doymuş ve trans yağlardan uzak durulmalı; zeytinyağı, fındık yağı, balık gibi doymamış yağ kaynakları tercih edilmeli” dedi.
Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi, günde 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini vurgulayan Amasyalı, “Liften zengin beslenmek, kolesterolü yüzde 15’e kadar düşürebilir. Tahıl, kepek, kuru baklagiller ve taze sebze-meyve bu açıdan önemlidir” açıklamasında bulundu.
Günlük tuz tüketiminin 6 gramı aşmaması gerektiğini söyleyen Amasyalı, haftalık yumurta tüketiminin ise 4’ü geçmemesini önerdi. Kolesterol seviyesi yüksek olanların yumurta sarısı tüketimini daha dikkatli planlaması gerektiğini belirtti.
Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü artıran sağlıklı yağların önemine de değinen Amasyalı, “Zeytinyağı, ceviz, mısırözü yağı gibi doymamış yağlar beslenmenin temelinde olmalı. Kalorinin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde yağ tüketimi yapılmalı” dedi.
[caption id='attachment_7766' align='alignnone' width='1190']