Bolu’nun turizm merkezi Kartalkaya’da 21 Ocak gecesi Grand Kartal Otel’de çıkan yangın, 78 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Faciaya dair hazırlanan bilirkişi raporu, otelde yangın güvenliğine dair ciddi eksiklikler olduğunu gözler önüne serdi.
Yangının ardından başlatılan geniş kapsamlı soruşturmada 41 şüpheli gözaltına alındı. 28’i tutuklanan zanlılardan 9’u daha sonra serbest bırakıldı. Otel sahibi Halit Ergül ve ailesi dahil 19 kişinin tutukluluğu ise devam ediyor.
Uzmanlarca hazırlanan 189 sayfalık bilirkişi raporu, yangının otelin 4. katındaki restoranda bulunan kahvaltı bölgesindeki bir ‘grill plate’ cihazından çıktığını ortaya koydu. Termostatı arızalı olan cihaz, kontrolsüz şekilde ısınarak cihaz altındaki solvent karışımını tutuşturdu.
Cihazın erittiği kimyasal karışım zemine aktı ve yakınındaki çöp bidonuna ulaştı. Alevlerin büyümesiyle LPG hortumu da zarar gördü. Bu da ortama sızan gazla birlikte yangının kontrol edilemeyecek boyuta ulaşmasına neden oldu.
Rapora göre otelde ne otomatik yangın söndürme sistemleri ne de sıcaklık sensörleri vardı. Restoranda görünür alanda yangın tüpü bulunmazken, personelin ifadelerine göre mevcut olanı da kimse hatırlamıyordu.
Yangının başladığı anlara ait güvenlik kamerası görüntüleri de yayımlandı. Cihazın alev alması, dumanın hızla yayılması ve personelin paniğe kapılıp kaçışı saniye saniye kaydedildi.