Uluslararası kamuoyu, Türkiye’de yürütülen barış diplomasisine odaklandı. Rusya’nın 10 Mayıs’ta yaptığı çağrının ardından, Türkiye yeniden savaşın taraflarını bir araya getiriyor.
ZELENSKY ANKARA’DA AĞIRLANDI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, barış müzakereleri öncesi Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Görüşme, iki ülke lideri arasında savaşın başından bu yana sürdürülen diplomatik temasların devamı niteliğinde.
İSTANBUL’DA BARIŞ UMUDU
Zelensky-Erdoğan görüşmesi sürerken, bugün İstanbul’da barış görüşmelerinin ilk turu yapılacak. Görüşmeler Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde gerçekleşecek.
RUS HEYETİ DE TÜRKİYE’DE
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görevlendirdiği üst düzey isimlerden oluşan Rus heyeti de İstanbul’a ulaştı. Heyete Putin’in danışmanı Vladimir Medinskiy başkanlık ediyor. Heyette Rusya Dışişleri ve Savunma Bakanlığı temsilcileri ile askeri ve diplomatik uzmanlar yer alıyor.
UKRAYNA’YI TEMSİL EDECEK KADRO NETLEŞTİ
Ukrayna tarafında ise Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve başkan danışmanları görüşmelere katılacak. Heyet, Ukrayna'nın taleplerini iletmek üzere hazır bulundu.
ABD BAKANI RUBIO DA GELİYOR
ABD Başkanı Trump’ın katılması beklenmese de ABD Dışişleri Bakanı Rubio ve Orta Doğu Temsilcisi Witkoff’un Cuma günü İstanbul’daki temaslara dahil olması planlanıyor. ABD, müzakereleri yakından izliyor.
GEÇMİŞ MÜZAKERELERİN DEVAMI NİTELİĞİNDE
Rusya-Ukrayna savaşında daha önce Belarus ve Antalya’da yapılan görüşmelere ev sahipliği yapan Türkiye, 2022 yılında İstanbul’da uzlaşmaya yaklaşmıştı. Ancak Buça’daki sivil ölümleri sonrası görüşmeler kesilmişti.
TAHIL ANLAŞMASI DENEYİMİ
Türkiye, tarafları daha önce de aynı masa etrafında toplayarak Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’na öncülük etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki tarafla doğrudan iletişim kurabilen nadir liderlerden biri olarak öne çıkıyor.
PUTİN’DEN MÜZAKERE ÇAĞRISI
Putin, 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, üç yıldır durmuş olan doğrudan görüşmelerin İstanbul’da yeniden başlamasını teklif etti. Erdoğan’ın ev sahipliğinde yürütülecek müzakereler, uluslararası camiada umutla karşılandı.