Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tehlikeli ve stresli iş kollarında çalışanların erken emekli olmasını sağlayan “yıpranma payı” uygulamasında yeni bir düzenlemeye gitti. Bu düzenleme ile Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) kapsamında bildirilen çalışanlar için ispat zorunluluğu getirildi.
SGK, bazı iş yerlerinin, yıpranma payı kapsamındaki işler için risk içermeyen meslek kodlarıyla bildirimde bulunmasını tespit etti. Yeni sistemle birlikte, bu tür yanlış bildirimlerde bulunan işverenlere SGK sisteminde hata mesajı verilecek ve bildirimin yapılması engellenecek.
SGK’nın açıklamasına göre, artık FHSZ kapsamında 4/A sigortalılığıyla erken emeklilik hakkı tanınmayacak meslek grupları belirlendi. Düzenleme; kamu yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, sendika ve STK yöneticileri gibi fiilen riskli işlerde çalışmayan meslekleri kapsıyor.
Belediye Başkan Yardımcıları (İl/İlçe)
Kamu kurumlarındaki Genel Müdürler, Sekreterler, Daire Başkanları
Hukuk müşavirleri ve kurum başkan yardımcıları
Siyasi parti genel başkanları ve üst düzey yöneticileri
İşçi, memur ve işveren sendika başkan ve temsilcileri
STK ve vakıf yöneticileri
Özel sektör üst düzey yöneticileri (Genel Müdür, Bölge Müdürü vb.)
Not: Tüm meslek kodları SGK tarafından yayımlanan resmi listeye dayanmaktadır.
Yıpranma payı, çalışanların sağlık açısından daha riskli koşullarda çalıştığı işlerde, erken emeklilik hakkı kazanmasını sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama ile yıl başına belirli bir süre ek hizmet süresi eklenerek daha erken emekli olunabiliyor.
Maden işçileri
Radyasyonla çalışan sağlık personelleri
TSK ve emniyet teşkilatı personelleri
Cezaevi infaz koruma memurları
Bazı sanayi ve ağır iş kolu çalışanları
Bu meslekler, doğrudan fiziksel ve sağlık riski barındırdığı için düzenlemeden etkilenmeyecek.