Bahar aylarında astım riski artıyor: Polenlere dikkat!

Bahar mevsiminde artan polenler astım ve alerjik hastalıkları tetikliyor. Uzmanlar, polen alerjisine karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Bahar aylarında astım riski artıyor: Polenlere dikkat!
Haberi Sesli Oku
Samsun Haber 6.05.2025 10:16:00 31 0

Havaların ısınmasıyla birlikte doğada yayılmaya başlayan polenler, astım hastaları için ciddi bir risk oluşturuyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, ilkbahar aylarında polen yoğunluğunun arttığını ve alerjik astım hastalarının bu dönemde daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

ASTIM DÜNYADA 300 MİLYON KİŞİYİ ETKİLİYOR

6 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Dr. Dirican, astımın bronşların daralması ve aşırı duyarlılık nedeniyle nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık olduğunu belirtti. Türkiye’de her 12 erişkinden birinde, her 7 çocuktan birinde görülen bu hastalığın, dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediğini ve her yıl 250 bin can kaybına neden olduğunu söyledi.

ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın en yaygın belirtileri arasında öksürük, nefes darlığı, hırıltı ve balgam bulunuyor. Ani gelişen ataklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Dirican, “Soğuk hava, sigara dumanı, kirli hava, mikrobik enfeksiyonlar ve polenler atakları tetikleyebilir” dedi.

BAHAR AYLARINDA RİSK DAHA YÜKSEK

Dr. Dirican, özellikle bahar aylarında çiçek ve ağaç polenlerinin havaya yayılmasıyla alerjik reaksiyonların sıklaştığını söyledi. Türkiye'de çayır ve bazı bölgesel ağaç polenlerinin alerjik astımı tetiklemede etkili olduğuna dikkat çekti.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELER?

Polen döneminde astım hastalarının alması gereken önlemleri sıralayan Dr. Dirican şunları önerdi:

Evi öğleden sonra havalandırın.

Sabah saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının.

Dışarı çıkarken polen maskesi takın.

Eve döner dönmez giysilerinizi değiştirin, duş alın.

Çamaşırları dışarıda kurutmayın.

Klima filtrelerini düzenli değiştirin.

Sigara dumanı, parfüm ve boya kokusu gibi irritanlardan uzak durun.

ASTIM KONTROL ALTINDA TUTULABİLİR

Alerjik hastalıkların tamamen iyileştirilemediğini belirten Dr. Dirican, genetik yatkınlığın etkili olduğunu ve tedavilerin şikâyetleri azaltmaya yönelik olduğunu belirtti. “Düzenli tedavi ile astımla sorunsuz yaşamak mümkündür” diyerek toplumun bilinçlenmesinin önemine dikkat çekti.