Samsun’un Atakum ilçesinde yaşanan olayda, Bafra’da ikamet eden H.B.A. isimli yurttaşa, kimlik bilgilerini polis ekiplerine verdiği halde “kimliğini bildirmemek” gerekçesiyle 1.406 TL idari para cezası kesildi.
HASTANEYE GİDERKEN DURDURULDU
Olay, H.B.A.'nın hastaneye gitmek üzere yola çıktığı sırada polis tarafından durdurulmasıyla başladı. H.B.A., tüm kimlik bilgilerini sözlü olarak bildirmesine rağmen, Kabahatler Kanunu’nun 40. maddesi uyarınca cezalandırıldı.
MAHKEMEDEN EMSAL KARAR: CEZA HUKUKA AYKIRI
H.B.A.’nın avukatı Enes Uyar, cezanın yasal dayanaklardan yoksun olduğunu belirterek Samsun 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu. Dilekçede, müvekkilinin acil bir şekilde hastaneye gitmekte olduğu, kimlik bilgilerinin sözlü olarak bildirildiği ve kimliğin yalnızca fiziksel olarak araçta kaldığı ifade edildi.
Mahkeme, yapılan değerlendirmede H.B.A.’nın kimlik bildiriminden kaçınmadığını ve bilgileri rızayla verdiğini tespit etti. Bu nedenle, “kabahatin unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle cezanın hukuka aykırı olduğuna hükmederek cezayı iptal etti.
VEKÂLET ÜCRETİ KAMU KAYNAKLARINDAN KARŞILANACAK
Mahkeme ayrıca, haksız yere ceza kesilen yurttaş lehine vekâlet ücreti olarak 1.406 TL’nin ilgili kurumdan alınarak davacı tarafa ödenmesine de karar verdi. Böylece kamu kaynakları, hukuka aykırı işlem nedeniyle bir kez daha zarara uğramış oldu.
VATANDAŞLARA ÖNEMLİ MESAJ: HAKLARINIZI BİLİN
Karar, vatandaşların haklarını bilmeleri ve keyfi cezalara karşı yargı yoluyla hak aramaktan çekinmemeleri gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.