Erkek kısırlığının önemli nedenlerinden biri olan azospermi, semen örneğinde hiç sperm hücresi bulunmaması durumu olarak tanımlanıyor. VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Açıkgöz, her geçen yıl gelişen cerrahi teknikler sayesinde bu ciddi tanıya sahip erkekler için yeni umutlar doğduğunu belirtti.
Dr. Açıkgöz, azosperminin iki temel gruba ayrıldığını belirtti:
Obstrüktif Azospermi: Sperm üretimi normal olsa da, taşıyıcı kanallardaki tıkanıklık nedeniyle menide sperm bulunmaz.
Non-Obstrüktif Azospermi (NOA): Testislerde sperm üretimi az ya da hiç yoktur. Bu tür, tedavi açısından daha karmaşık ve zorludur.
Mikroskopik Testiküler Sperm Ekstraksiyonu (Mikrotese), azospermi tanısı konan erkeklerde uygulanan hassas bir mikrocerrahi işlemdir. Ameliyat mikroskobu kullanılarak testis dokusu detaylı incelenir, aktif sperm üretimi olan bölgelerden doku alınarak sperm aranır. Lokal veya spinal anestezi altında yapılan işlem genellikle 2-3 saat sürer ve hasta aynı gün taburcu edilebilir.
Tedavi başarısının azospermi türüne göre değiştiğini belirten Dr. Açıkgöz, başarı oranlarını şöyle açıkladı:
Obstrüktif azospermi: %80-90
Non-obstrüktif azospermi: %40-60
Sperm elde edilmesi durumunda tüp bebek tedavisine geçilebildiğini belirten uzman, elde edilen spermlerin dondurularak gelecekte de kullanılabileceğini söyledi. Sperm bulunamayan durumlarda ise kök hücre gibi ileri düzey tedavi seçenekleri değerlendirilebiliyor.