Teknoloji dünyasının lideri Apple, kullanıcıların cihazlarını parmak, ses ve göz takibinin ötesine taşıyarak, zihin sinyalleriyle yönetilebilen iPhone, iPad ve Mac’ler geliştirmek için beyin-bilgisayar arayüzlerine odaklandı.
The Wall Street Journal’ın aktardığına göre, Apple’ın bu teknolojisi özellikle ellerini hareket ettiremeyen ALS ve omurilik yaralanması gibi ciddi hastalıkları olan kullanıcıların cihazlarını beyin sinyalleriyle kontrol etmesini mümkün kılacak.
Apple, beyin sinyallerini okumak için Synchron adlı şirketle ortak çalışıyor. Synchron tarafından geliştirilen “Stentrode” isimli cihaz, beynin üstüne yerleştirilen stent benzeri elektrotlarla sinyalleri algılayıp çevirecek. Bu sayede kullanıcılar, ekrandaki simgeleri düşünce gücüyle seçebilecek.
Morgan Stanley raporuna göre, ABD’de yaklaşık 150 bin kişi bu teknolojinin ilk kullanıcıları arasında yer alabilir. İlk ticari onayın 2030’dan önce gelmesi beklenirken, Synchron CEO’su daha erken onay umut ediyor. Elon Musk’ın Neuralink’i ise daha farklı bir beyin implantı yaklaşımıyla beyin kapasitesini artırmayı hedefliyor.