Tarih: 07.05.2025 16:40

Alaçam’da Ortak Tapulu Ev Krizi: Aile 6 Aydır Evsiz

Facebook Twitter Linked-in

 

Samsun’un Alaçam ilçesinde, 9 kardeşe ait ortak tapulu bir evde yaşanan yerleşim ve mülkiyet anlaşmazlığı, bir ailenin hayatını altüst etti. İddiaya göre, ortak tapu üzerinde bulunan binada 25 yıldır oturan E.N.Ö. ve ailesinin evine, tapuya ortak olan kardeş K.S. ve ailesi, ev sahibi aile şehir dışında iken tamamen yerleşti.

“BU EV ARTIK BENİM” DEDİ, KİLİDİ DEĞİŞTİRDİ"

İddiaya göre dayı 9 kardeşten biri olan K.S. 'kalacak yerim yok' diyerek ablasının ve ailesinin yaşadığı evde kalmaya başladı. Aradan geçen süre sonra aile, şehir dışında bir nişana gitmek üzere evden ayrıldığında, iddialara göre kardeş K.S. fırsatı değerlendirip eve yerleşti. Ortak tapuya dayanarak ikametgah ve faturaları kendi üzerine aldı. Eve dönen aile, kapı kilidinin değiştirildiğini ve içeriye alınmadıklarını görünce şok yaşadı.

'MAHKEMEYE BAŞVURUN' DENİLDİ

İddiaya göre aile, yaşanan durumu polise bildirince 'mahkemeye başvurun' cevabını aldı. Mahkeme sürecinin uzun olmasından çekinen aile, Alaçam Kaymakamlığı’na başvurdu. Ancak burada da 'itiraz süresi geçmiş' gerekçesiyle yardım alamadı. Aile, “Şikayetimizi, eve dönüp acı gerçekle karşılaştığımız Kasım ayında yaptık ama kaymakamlık Ağustos’taki ikamet tarihini baz aldı” ifadelerini kullandı.

“DAYIMIN SABIKASI VAR, ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ"

E.N.Ö.’nün iddiasına göre, evlerine zorla giren dayı K.S.’nin sabıkası bulunuyor ve daha önce adam öldürme suçundan cezaevinde yattı. E.N.Ö., aynı şahsın babasını daha önce boğazını sıkarak darp ettiğini ve eve yerleşmeden önce dayı K.S.'nin ölümle tehditlerine maruz kaldıklarını ancak tüm bunları şikayet etmelerine rağmen polisin şikayetlerini dikkate almadığını öne sürdü. Aile, K.S. için uzaklaştırma kararı aldı, ancak kararın uygulanabilirliği de kısa sürdü.

MAHKEME 'TAHLİYE' DEDİ

İlçe Kaymakamlığı'ndan sonuç alamayan aile, konuyu Samsun İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme, ailenin 25 yıldır evde yaşadığını tespit etti ve gerekli incelemeler sonucunda kardeş K.S.’nin evden çıkarılmasına karar verdi. Valilik bu kararı onayladı ve Alaçam Kaymakamlığı'na resmi yazı gönderdi. E.N.Ö. şu ifadeleri kullandı: “Valilik bizi haklı bulmasına rağmen İlçe Kaymakamlığı tarafından herhangi bir işlem yapılmadı hâlâ evimize gireceğimiz günü bekliyoruz.”

 

 

 

6 AYDIR FARKLI YERLERDE KALIYORLAR

E.N.Ö., dayısının eve yerleşmesinden bu yana geçen 6 ayda evsiz kalan ailenin zaman zaman komşuların evlerinde zaman zaman ise tanıdık kişilerin yanlarında kalarak mücadele ettiklerini ifade ederek “Kendi evimiz varken sokakta kaldık" dedi. 

EVDEKİ EŞYALAR YAĞMALANDI

Aileye göre dayı K.S. ve ailesi eve yerleştikten sonra evdeki belgeleri, çekmeceleri karıştırdı, kişisel eşyalar kayboldu. Evin balkonunda annesi tarafından yıllarca bakılan 50’ye yakın çiçek çöpe atıldı. E.N.Ö., “Evimiz tarumar edildi, özel eşyalarımıza kadar her şey kurcalandı” diyerek yaşadıkları travmayı ve mağduriyeti bir kez daha dile getirdi.

"MAHKEME LEHİMİZE KARAR VERDİ"

E. N. Ö. şöyle anlattı: “Mahkeme bizim lehimize karar verdikten sonra tahliye için 30 gün süre verildi ancak Kaymakamlık tarafından yine bir işlem yapılmadı. Mahkemenin tanıdığı 15 günlük yerleşim süresinin 15'inci gününde ise, uzaklaştırma kararı sonrası ailemin eve girdiği 3 günlük süre göz önünde bulundurularak ailemin yapmış olduğu 'haneyi gasp' şikayeti' geçersiz sayıldı ve ailem yeniden dilekçe vermek zorunda kaldı. Süreç resmen başa döndü.” E.N.Ö: Valiliğin açık kararına rağmen işlem yapılmamasının nedenini sorgulayarak, “Mahkemeler lehimize karar veriyor ama uygulama yok. Sorumlu kim?” diye sordu.

“EVİMİZ VAR, AMA EVSİZİZ”

Aile şu anda Samsun’da akrabaların yanına sığınarak hayatlarını sürdürüyor. 6 aydır süren bu hukuk savaşında psikolojik ve maddi olarak yıprandıklarını söyleyen aile, yetkililerden somut adım atılmasını istiyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —