Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yaşayan Mustafa Köme, tam 150 yıldır dededen toruna aktarılan semercilik mesleğini sürdürüyor. "Pehlivan" lakabıyla tanınan Köme, ailesinin üç kuşaktır aynı işi yaptığını ve bu zanaatla büyüdüğünü belirtiyor. Zor ve zahmetli olmasına rağmen semerciliği bırakmayı düşünmeyen Köme, bu mesleğin Karadeniz’de artık neredeyse tamamen unutulduğunu vurguluyor.
Geleneksel yöntemlerle semer üretmeye devam eden Mustafa Köme, semerin yapımında kullanılan malzemeler hakkında da bilgi verdi. Keçeden yapılan iç dolgular, semerin hayvanın vücuduna zarar vermemesi için özel olarak şekillendiriliyor. Köme, "Eskiden günde 8 semer yapardım ama bu iş çok zahmetli. Tozuyla, yorgunluğuyla insanı ağlatır" diyerek mesleğin zorluklarına dikkat çekti.
Köme’ye göre, Vezirköprü’de bu işi yapabilen başka kimse kalmamış durumda. Karadeniz genelinde de semercilik yapan ustaların sayısı yok denecek kadar az. Her şeye rağmen semerciliği yaşatmaya kararlı olan Köme, “Ömrüm yettikçe bu işi yapacağım. Bu bizim geçmişimiz, kültürümüz” diyerek mesleğe olan bağlılığını dile getirdi.